EBRD saab Parex Banka väikeaktsionäriks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parexi lipud panga peahoonel Riias.
Parexi lipud panga peahoonel Riias. Foto: Reuters / Scanpix

Täna sõlmisid Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupank (EBRD), Läti Vabariik, Parex Banka ning Läti erastamisagentuur lepingu, mille alusel ostab EBRD 57 506 825 täiendavalt emiteeritavat Parex banka lihtaktsiat, mis moodustab 25 protsenti aktsiakapitalist, pluss ühe aktsia riigilt.


Tehingu hinnaks määrati 1 latt (umbes 22 krooni) aktsia kohta. Lisaks määrab leping pärast EBRD saamist Parex banka väikeaktsionäriks osapoolte vahelise koostöö tingimused ning osalusega seotud edasimüümise tingimused.

Lisaks annab EBRD sõltmitud lepingu alusel Parex bankale 22 miljoni euro (344 miljoni krooni) suuruse allutatud laenu, mis kvalifitseerub Tier 2 kapitaliks. Investeeringu panga omakapitali riiklike vahenditega peab kinnitama Euroopa Komisjon.

Parex banka juhatuse esimees Nils Melgailis märkis, et allutatud laenu abil on pangal võimalik jätkata taastumist ning taastada klientide usaldus. «Kaasates EBRD Parex banka aktsionäride hulka oleme leidnud väga olulise ja tugeva partneri, kellel on märkimisväärne kogemus pankade ümberstruktureerimises. See on globaalse kriisi olukorras hädavajalik. Sõlmitud leping on positiivne märk üldisest Läti finantssüsteemi stabiliseerimisest ning kahtlemata märk Parex banka tuleviku potentsiaalist,» kommenteeris Nils Melngailis.

«Meie osalemine aitab kaasa nii Parex banka kui ka kogu Läti finantssektori usalduse taastumisele. Parex banka aktsionärina on EBRD-l võimalik osaleda Parex banka uue äristrateegia arendamisel ja teostamisel,» ütles EBRD president Thomas Mirow

Varem edastatud informatsiooni kohaselt on Läti valitsuskabinet EBRD osaluse Parex bankas 24. märtsil põhimõtteliselt kinnitanud. EBRD omab pankade äritegevuse restruktureerimises pikaajalist kogemust ning liitumine panga omanikeringiga on kahtlemata positiivne signaal. Parex banka due diligence viidi läbi 2009. aasta jaanuari ja veebruari kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles