Volikogu võttis vastu Tallinna abipaketi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn taotleb abipaketi raames riigilt seadusemuudatust, mis suurendaks töötutele ettenähtud hädaabitööde töötundide arvu.
Tallinn taotleb abipaketi raames riigilt seadusemuudatust, mis suurendaks töötutele ettenähtud hädaabitööde töötundide arvu. Foto: Ove Maidla / Postimees

Linnavolikogu kinnitas abipaketi Tallinna elanike ja ettevõtjate toetamiseks majanduskriisi ajal.


Paketis on kokku 41 toetusmeedet, mis peamisena keskenduvad tööpuuduse leevendamisele pealinnas. «On väga oluline, et linn püüab kriisi ületamiseks teha mitmesuguseid soodustusi ettevõtlusele ja uute töökohtade loomisele, kaasaarvatud toetus sotsiaalsete töökohtade loomisele nii linnale kuuluvates kui eraettevõtetes,» hindas volikogu esimees Toomas Vitsut.

Kahe aastaga on kavas luua Tallinnasse 5500 uut töökohta, millest 3000 on sotsiaalsed töökohad. Töötuks jäänud tallinlastele luuakse ligi tuhat sotsiaalset töökohta linnale kuuluvates ettevõtetes, peamiselt Tallinna Autobussikoondisest ning Trammi- ja Trollibussikoondisest. Seal rakendatakse inimesi nii ühissõidukite ja trammiteede puhastamisel kui sõidupiletite müümisel ja kontrollimisel.

Samuti toetab linn sotsiaalsete töökohtade loomist eraettevõtetes. Ettevõtjad, kes loovad vähemalt kolm uut töökohta, saavad linnalt üürida mitteeluruumi ja taotleda kaheks aastaks üürihinna alandamist kuni 20 protsenti. Need ettevõtted aga, kelle kasuks on linna maale seatud hoonestusõigus ning kes loovad vähemalt viis uut töökohta, saavad taotleda kaheks aastaks hoonestusõiguse tasu vähendamist kuni 20 protsenti.

Ühtlasi jätkab linn uute töökohtade loomise rahalist toetamist ning ka teiste rahaliste toetusmeetmetega: stardiabi, koolitustoetus, stipendium välisriigis koolitamiseks, messi- ja praktikajuhendaja toetus, patendi- ja ettevõtlusklastrite toetus.

Töötutele pakutakse senisest enam ajutist rakendust heakorra- ja hädaabitöödel, mis annab võimaluse kasvõi ajutiselt tööd saada ja teenida 27-35 krooni tunnis. Lisaks Põhja-Tallinnas Alasi tänaval asuvatele tööharjutuskeskustele, kus koolitatakse ja nõustatakse pikaajalisi töötuid, kavandatakse uut tööharjutuskeskust Lasnamäele, Punane tänav 68.

Lisaks tööpuudust leevendavatele meetmetele pakub abipakett raskustesse sattunud linlastele ja ettevõtjatele toetust veel viies valdkonnas: sotsiaalabi, nõustamise, energiakulude vähendamise, tarbijakaitse ja ettevõtluse toetamise vallas. Sotsiaalabi ja -toetuste maht peaks Tallinnas sel aastal kasvama 30 miljoni krooni võrra.

Et majanduskriisist võimalikult kiiresti ja valutult väljuda, näeb abipakett muuhulgas ette Tallinna Energiaagentuuri loomise. Selle ülesandeks on koguda ja süstematiseerida energiaalast teavet, koostada arengukavasid, viia läbi energiaauditeid; teadvustada energiasäästu ja taastuvenergia kasutamise vajalikkust, energeetikaküsimustele optimaalsete lahenduste leidmine.

Vähekindlustatud inimestel on võimalik taotleda alates sügisesest kütteperioodist soojusenergia hinnatõusu kompenseerimist, kui perekonnaliikme keskmine netosissetulek kuus jääb alla kehtestatud kuupalga alammäära. Kokku näeb linn selleks 2010. aasta eelarves ette kümme miljonit krooni. Tallinna pensionäridele makstakse hinnatõusu kompenseerimiseks jätkuvalt toetust, mille summa tõuseb tulevast aastast 1200 kroonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles