Inspektsioon: riigipühade eel on kohustuslik tööpäeva lühendamine

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Laura Oks

Lähinädalatel on ees neli riigipüha, mis on töötajate jaoks vabad päevad: 24., 25. ja 26. detsember ehk jõululaupäev ja 1. ja 2. jõulupüha ning 1. jaanuar ehk uusaasta.

Lisaks on tööandjal kohustus lühendada riigipühale eelnevat tööpäeva kolme tunni võrra, teatas tööinspektsioon.

Inspektsioon rõhutab, et tööpäeva lühendamine ei ole tööandja õigus, vaid kohustus. Tööpäeva peab kolme tunni võrra lühendama kõigil inimestel, kes töötavad pühapäeval 23. detsembril ja esmaspäeval 31. detsembril. «Seaduse mõte on selles, et lühendatud peab olema just riigipühale eelnev tööpäev. Tööandja ei tohi seda asendada lühema tööpäevaga mingil muul ajal. See ei ole lubatud,» ütles tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Niina Siitam.

Tööpäeva lühendamine ei sõltu tööpäeva kestusest. Näiteks osalise tööaja puhul, kui töötaja on tavapäraselt ametis ainult kolm tundi päevas, siis riigipüha-eelsel päeval ei pea ta üldse tööle tulema.

Mõnel tegevusalal on siiski nõudlus töötada tavapäraselt ka riigipühade eel. Näiteks on sageli avatud kauplused, tulles vastu klientidele, kes teevad enne pühi veel viimaseid sisseoste.

Kui majandustegevus ei võimalda tööpäeva lühendada, peab tööandja saavutama kokkuleppe töötajaga, et ta töötaks riigipüha-eelsel päeval sama kaua nagu tavaliselt. Kui töötaja on sellega nõus, loetakse lühendamata jäetud kolm tundi ületundideks, mille eest saab töötaja 1,5 kordset tasu. «Ületunnitööd saab teha ainult poolte kokkuleppel – kui töötaja ei nõustu ületunnitööga, ei ole tööandjal õigus teda selleks sundida,» märkis Siitam.

24., 25. ja 26. detsember ning 1. jaanuar on riigipühad, mis on reeglina töötajate jaoks vabad päevad. Kui tööandja majandustegevuse tõttu ja töötajale kehtestatud töögraafiku alusel töötatakse riigipühal, siis peab tööandja maksma töötajale selle aja eest kahekordset tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles