Eesti avas Uus-Meremaal aukonsulaadi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa lipp.
Uus-Meremaa lipp. Foto: AFP / Scanpix

Täna avas välisminister Urmas Paet esimese Eesti aukonsulaadi Uus-Meremaal Wellingtonis, kus aukonsulina asub tööle Tõnu Loorpärg.


Välisminister Paeti sõnul on Eesti ja Uus-Meremaa vahelised suhted head, kuid saaksid olla aktiivsemad, teatas välisministeerium.

«Paraku on meil seni Uus-Meremaal esindus puudunud, kuigi selles riigis on ka umbes paarisajaliikmeline eesti kogukond,» rääkis Paet.

Eesti ja Uus-Meremaa vahel kehtib alates 2007. aastast noorte töö- ja puhkeviisade leping ning see on ministri sõnul üks võimalusi kahe riigi vaheliste kontaktide arendamiseks, sealhulgas Eesti noorte tulekuks lühiajaliselt Uus-Meremaale ja vastupidi.

Paet kohtus Aucklandis ka Uus-Meremaa Euroopa ärikoja liikmetega ning tutvustas Eesti majanduskeskkonda ja võimalusi investeeringuteks. Näiteks tunti Uus-Meremaa ettevõtjate poolt huvi koostööks põlevkivitehnoloogiate osas.

Eelmisel aastal moodustas Eesti kaubavahetus Uus-Meremaaga 28 miljonit krooni ning suurim ekspordiartikkel oli spordi- ja kalastusvahendid. «Võimalusi koostöö tihendamiseks on ka turismivaldkonnas, sest Euroopa külastamine on uusmeremaalaste seas järjest populaarsem,» ütles Paet.

Auklandis pidas välisminister Urmas Paet ka ettekande Euroopa ja sealhulgas Eesti julgeoleku teemadel Uus-Meremaa rahvusvaheliste suhete instituudis.

Homme kohtub Paet Uus-Meremaa välisministriga ning pärastlõunal lendab ametlikule visiidile Austraaliasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles