Poola julgeolek ei usu Smolenski uurimise mõjutamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas.
Poola presidendi TU-154 pärast allakukkumist Smolenski lähedal metsas. Foto: SCANPIX

Poola Riikliku Julgeolekubüroo (BBN) teatel pole kindlaid tõendeid, mis kinnitaksid, et 2010. aasta aprillis 96 inimelu nõudnud Smolenski katastroofi uurimise käiku mõjutasid välisjõud.

«Ajalugu näitab, et sellised katsed on võimalikud, mistõttu jälgivad olukorda asjakohased julgeolekuorganid,» ütles BBNi juht Stanisław Koziej eile riikliku julgeolekunõukogu koosolekul. «Uuritud on ka kahtlasi fakte ja avaldusi,» lisas Koziej Poola raadio kodulehe vahendusel.

Koziej sõnul pole aga tõendeid selle kohta, et mõni välisriik oleks lennuõnnetuse uurimise käiku sekkunud ning Poola uurijate tööd mõjutada püüdnud.

Riikliku julgeolekunõukogu eilsel kohtumisel keeldus aga osalemast lennukatastroofis hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński ekspeaministrist kaksikvend Jarosław Kaczyński. Smolenski lennukatastroofi uurimise ametliku versiooni kahtluse alla seadnud suurima opositsioonierakonna Seaduse ja Õigluse (PiS) liidri Kaczyński väitel kukkus lennuk alla sabotaaži tõttu.

«President (Bronisław) Komorowski kasutab Riiklikku Julgeolekubürood oma poliitilise kuvandi loomiseks,» väitis Kaczyński.

Venemaa ametliku seisukoha järgi lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused, kes otsustasid trotsida lennujuhtimiskeskuse hoiatusi ja maanduda tihedas udus.

Poola hinnangul lasub aga osa süüst ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles