President Ilves tegi sel aastal 24 välisvisiiti

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendtrik Ilves ja Evelin Ilves minemas riigivisiidile Läti vabariiki.
President Toomas Hendtrik Ilves ja Evelin Ilves minemas riigivisiidile Läti vabariiki. Foto: Liis Treimann

Tänavu viibis president Toomas Hendrik Ilves 24-l välisvisiidil, enim tuli presidendil sõita Ameerika Ühendriikidesse.

24st visiidist üks oli mitteametlik visiit poola, 10 olid töövisiidid erinevatesse riikidesse ning ülejäänud kas konverentsidel osalemised, kohtumised või ka näiteks olümpiamängudest osavõtt. Möödunud aastal tegi president 25 visiiti.

2012. aasta esimese töövisiidi tegi president Ilves jaanuari lõpus Rootsi, kus kohtus Rootsi kuninga Carl XVI Gustaf’i, parlamendi spiikri Per Westerbergi, välisministri Carl Bildti ja kaitseministri Sten Tolgforsiga, esines Rootsi Välispoliitika Instituudis ning kohtus Eestisse investeerivate ettevõtjatega, samuti Eestiga seotud pangandussektori esindajatega, sest Rootsi on Eestile suurim välisinvestor ja suurim ekspordipartner.

Veebruari alguses sõitis president Ilves juba Saksamaale Münchenisse, kus osales Atlandi-ülesel julgeoleku- ja välispoliitika konverentsil Wehrkunde. Konverentsi lõpusessioonil juhtis Toomas Hendrik Ilves küberjulgeoleku teemalist paneeli pealkirjaga «Kas rünnak on parim kaitse?».

15. märtsil 2012 sõitis president töövisiidile Hispaaniasse, kus ta juhatas Barcelonas Euroopa Komisjoni e-tervise töörühma istungit.

22. märtsil sõitsi Ilves Brüsselisse, et osaleda mõjukal rahvusvahelisel julgeolekupoliitika konverentsil Brussels Forum 2012. Ilves esines konverentsil Atlandi-üleste suhete analüüsiga ning rääkis ka internetiturvalisusest.

Aprilli algul suundus president Iirimaale, kus kohtus Iirimaa presidendi Michael D. Higgins'i ja peaminister Enda Kenny'ga ning esines küberjulgeolekualase ettekandega rahvusvaheliste ja Euroopa asjade instituudi (IIEA) konverentsil.

Alates 10. aprillist sõits presidentAmeerika Ühendriikidesse, kus tema töövisiidi peateemadeks olid küberjulgeolek ja Atlandi-ülesed suhted. Tagasiteel koju põikas president läbi ka Varssavist, et osaleda Poola riigipea Bronisław Komorowski kutsel Balti riikide ja Poola presidentide kohtumisel, millel arutati NATO Chicago tippkohtumisega ja muid regionaalse julgeolekuga haakuvaid teemasid.

7. mail sõitis Ilves kahepäevasele töövisiidile Taani Kuningriiki, et esitleda Euroopa Liidu rahvusvahelise töörühma e-tervise raportit ning pidada kõne Taani välispoliitika instituudis.

5. juunil sõitis Ilves kolmepäevasele riigivisiidile Lätti. President Ilves kohtus riigivisiidi ajal Riias Läti presidendi Andris Bērziņši, parlamendi esimehe Solvita Aboltina, peaminister Valdis Dombrovskise ja Riia linnapea Nils Ušakovsiga, avas Eesti-Läti ärifoorumi, osales arvamusliidrite arutelul, külastas Riia Eesti kooli ja Kuramaal liivlaste piirkondi. President ja delegatsiooni liikmed sõitsid Lätti Edelaraudtee rongiga.

13. juunil osales Toomas Hendrik Ilves Soomes Tamperes toimuval Soome-Eesti kolmandal ühistantsupeol. Presidendi sõit Soome-Eesti tantsupeole oli eravisiit ja ametlikke kohtumisi tal kavas ei olnud.

2. juulil sõitsi Ilves töövisiidile Berliini, kus ta kohtus Saksamaa Liitvabariigi presidendiga ning pidasmajandusalase ettekande.

6.-8. augustil osales Ilves Colorados Aspeni Instituudi infoühiskonna foorumil, mille peateemaks oli avatud ja uuendusmeelne riigivalitsemine. Eesti riigipea esines foorumil ettekandega ja osales ka töögruppides.

9. augustil saabus Toomas Hendrik Ilves Eesti Olümpiakomitee kutsel Londonisse, kus ta kohtus Eesti olümpiasportlaste ja treeneritega ning osales Londoni suveolümpiamängude lõputseremoonial. Riigipea külastas ka sõjaväelaste taastusravikeskust.

21.-24. augustil viibisid president Toomas Hendrik Ilves koos abikaasa Evelin Ilvese ning tütrega Poolas ning kohtusid sealse presidendi Bronisław Komorowski ja tema abikaasa Anna Komorowskaga. Visiit oli mitteametlik.

5.-7. septembrini osales president Eesti delegatsiooni koosseisus Ungari kuurortlinnas Siõfokis soome-ugri rahvaste 6. maailmakongressil. Eesti riigipea esines Siófoki linnas toimuval soome-ugri maailmakongressi avapäeval kõnega ning külastas Badacsonytomaj'is Collegium Fenno-Ugricum'i.

14. septembril sõitis president Ilves Riiga, kus osales välis- ja julgeolekupoliitika konverentsil.

19. septembril sõitis president töövisiidile USAsse, mille keskmes oli ÜRO Peaassamblee istungjärk, mitmed kõrgetasemelised kohtumised ning küberjulgeoleku ja õigusriiklusega seotud teemad.

3. oktoobril sõitis president Austriasse, et osaleda Bad Hofgasteinis  Euroopa Tervisefoorumil. Eesti riigipea tutvustas paljude riikide ravimitööstuse esindajatele, tervishoiu kujundajatele ja poliitikutele Euroopa Komisjoni e-tervise töörühma lõppraportit, mis visandab infotehnoloogia kasutamise võimalused patsiendikeskses tervishoius. Tegemist oli töörühmaga, mida Euroopa Komisjoni kutsel juhtis president Ilves.

4. oktoobril osales president kõrgetasemelisel Budapesti küberkonverentsil koos Euroopa Liidu välispoliitika juhi Catherine Ashtoni ja Rootsi välisministri Carl Bildtiga.

22. oktoobril reisis president taas Ameerika Ühendriikidesse. Euroopa Komisjon kutsus presidenti avakõnelejana Bostonisse, Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide e-tervise tippüritusele «2012 Transatlantic Health IT/eHealth Cooperation Assembly».

29. oktoobril sõitis president koos abikaasaga töövisiidile Itaaliasse, mille käigus kohtus Milaano Kaubanduskojas Eestist huvitatud ettevõtjatega, avas Firenzes Eesti kultuuripäevade raames kunstnik Epp Maria Kokamägi näituse ning külastas Remo Savisaare ja Fred Jüssi loodusfotode näitust. President Ilves kõneles ka Firenze Ülikoolis küberjulgeolekust Euroopa Liidu kontekstis.

Novembri alguses kohtus president Soome riigipea Sauli Niinistöga ning osales Helsingis ühe maailma mõjukaima valitsusvälise organisatsiooni, Trilateraalse komisjoni kutsel nende Euroopa piirkonna 36. koosolekul.

19. novembril külastas president Toomas Hendrik Ilves Brüsselit, kus hakkab Euroopa Komisjoni palvel juhtima Euroopa pilvandmetöötluse arendamise nõukoda (Steering Board of the European Cloud Partnerhip), mille eesmärgiks on edendada piiriüleste digitaalsete avalike teenuste kasutust Euroopa ettevõtluses ning avalikus sektoris.

28. novembril toimus Leedus Balti riikide presidentide iga-aastane kohtumine, kus arutati energiaprojekte ning võimalikku koostööd Euroopa Liidu eelarve läbirääkimistel aastateks 2014–2020.

7. detsembril sõitis president Poola, et osaleda rahvusvahelisel konverentsil «Poola ja 21. sajandi maailm». Eesti riigipea esines konverentsi selles osas, kuhu olid kutsutud ka Poola endine president Aleksander Kwaśniewski, Euroopa Parlamendi ekspresident Jerzy Buzek ning Poola varasemad peaministrid Tadeusz Mazowiecki ja Włodzimierz Cimoszewicz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles