Saksamaa rahandusminister valmistab salaja ette kasinusprogrammi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble Foto: SCANPIX

Samal ajal kui Saksamaa valitsus ja opositsioon lubab enne valimisi pensionäridele, peredele ja pikaajalistele töötutele suuremaid toetusi, valmistab rahandusminister Wolfgang Schäuble salaja ette kulutuste kärpimist juhuks kui majandus nõrgeneb ja eurokriis süveneb.

Saksmaa valitsus elab topeltreaaluses, kirjutab ajakiri Der Spiegel. Paremtsentristliku koalitsiooni strateegid kavandavad valijatele meeldimiseks suuremaid toetusi, aga Schäuble juhitava ministeeriumi spetsialistid eeldavad majanduskasvu aeglustumise tõttu hoopis vastupidise stsenaariumi realiseerumist. Olenemata sellest, kellest saab järgmine kantsler ja millised parteid saavad võimule, ei saa järgmine valitsus kulutusi suurendada vaid kehtestada tuleb ranged piirangud kulustele.

Schäuble meeskond soovitab Saksamaale võlakriisi mõjude vähendamiseks tõsta lähiaastatel drastiliselt makse ja vähendada järsult sotsiaalkulusid. Vaatamata sellele, et Schäuble meeskonna ideed ei haaku Saksamaa praeguse poliitilise kliimaga, usub rahandusminister, et tema ekspertide ennustused on realistlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles