Siiri Oviir: Eesti inimene sai sel aastal hingelt peaaegu vabaks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir
Siiri Oviir Foto: Peeter Langovits/Postimees

Poliitik Siiri Oviiri (Keskerakond) hinnangul oli Eestis lõppeva aasta meeldejäävaimaks märksõnaks rahva vabanemine, mis avaldus streikides, meeleavaldustes ja aktiivses avalikus arutelus erakondade rahastamise üle.

Oviir tõi Postimehe palvel aasta tähtsündmusi meenutades välja ACTAga seotud meeleavaldused ning arstide ja õpetajate streigid. «Oma soove esitati argumenteeritult, nõudmiste vormis,» ütles ta ja lisas, et tänavu toimunule elas aktiivselt kaasa ka vabakond.

«See näitabki, et inimesed on saanud oma südames vabaks, et niimoodi käituda. Ei ole hirmu, kartust, kurjust, et mida need rumalad nüüd teevad,» arvas Oviir ja lisas, et veel mõne aasta eest oli üldsuse suhtumine sarnastesse ettevõtmistesse palju kriitilisem.

Ta tõi välja ka Silver Meikari juhtumi – teema algatas küll üks inimene, kuid erakondade rahastamise asjus rääkis peagi kaasa kogu ühiskond ja sellest sündis Harta 12. «Inimesed on saanud peaaegu vabaks,» märkis ta ja arvas, et olukord pole veel ideaalne, kuid mitmeid sarnaseid olukordi, kus inimesed käituvad vabariigi kodanikena, ootab kindlasti ees ka järgnevatel aastatel.

Oma tööst Euroopa Parlamendi saadikuna tõi Oviir aasta olulisemate märksõnadena välja soolise palgalõhe probleemi ja põllumajanduse otsetoetuste küsimusega tegelemise.

Maailma mastaabis nimetas ta olulisimaks sündmuseks Barack Obama tagasivalimist USA presidendiks. «See annab lootust, et Ameerikas ei tule majanduskriisi tingimustes rooli teisele poole keeramist, vaid olukord paraneb,» ütles Oviir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles