Sven Hõbemägi: omavalitsuste aktiivne ühistööaasta jõuab lõpule

Sven Hõbemägi
, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Hõbemägi.
Sven Hõbemägi. Foto: Erakogu

Aasta oli maakonnale tervikuna edukas ja meeldejäävaid sündmusi rohkesti. 2012. aasta oli ka Lääne-Viru Oma­valitsuste Liidule tegus.

Aasta on peagi lõppemas ning taas tehakse kokkuvõtteid ja seatakse uusi sihte. Püüan anda lühiülevaate lõppevast aastast omavalitsuste ühistöö vaatevinklist. Aasta oli maakonnale tervikuna edukas ja meeldejäävaid sündmusi rohkesti. 2012. aasta oli ka Lääne-Viru Omavalitsuste Liidule (VIROL) tegus – jätkati paljusid käimasolevaid koostööprojekte ja algatati uusi­.

Aasta alguses lõppes sotsiaaltranspordi projekt, mille eesmärgiks oli omavalitsuste koostöö piirkondliku sotsiaaltranspordi arendamisel, et puudega või liikumistakistusega isikutele ja teistele abi vajavatele inimestele pakkuda sõiduvõimalusi. Et teenust mingilgi määral käigus hoida, korraldati 2012. aastal uus hange, mis tagab selle teenuse säilimise meie maakonnas. Uus hange tehti eeldusel, et see tuntust kogunud pilootprojekt saaks tulevikus ka riigi dotatsiooni.

Tegevustoetuste abil ning koostöös liidu asutatud organisatsioonidega arendasime turismialast tegevust SA Põhja-Eesti Turism kaudu ning vabaühenduste ja ettevõtjate nõustamist SA Lääne-Viru Arenduskeskuse kaudu. Liidu all tegutsev Lääne-Viru õppenõustamiskeskus osutas aga logopeedi, eripedagoogi ja psühholoogi abi, mille eesmärgiks ongi just laste varajane märkamine, et õppenõustamisega tagada neile täisväärtuslik tulevik. Näen nende institutsioonide üha kasvavat rolli ja usun, et riik soovib neid valdkondi toetada ka tulevikus.

Jätkus eriotstarbelise kommertsliiniveo korraldamine meie maakonnas, mille tulemusena saavad 36 kõne- ja nägemispuudega last tasuta sõita Tartusse ning tagasi.

Aasta alguses valmis liidul maakonda tutvustav ja keskkonnateadlikkust tõstev trükis “Looduskaunis Lääne-Virumaa”, mille 3000 tiraaž on praktiliselt välja jagatud, ning sügisel käivitus maakondlik kolmandate klasside projekt “Metsaga sõbraks”, mille käigus said kõik meie maakonna kolmandate klasside lapsed minna Sagadisse loodust tundma õppima. Liidu toel toimus palju ühis- ja haridusalaseid üritusi ning projekte, mis olid suunatud kõik meie maakonna arendamisele.

Aktiivselt tegutsesid Lääne-Viru arenduskeskuse koordineeritav KOV arendustöötajate koda ning liidu all tegutsev KOV finantsinimeste ümarlaud. Koos arutleti maakonna arendamise üle ja kõneldi valdkondlike probleemide lahendamisest.

Järgmine suurem projekt ongi juba algatatud ja see puudutab maakonna kergliiklusteede võrgustikku. Palju tehti koostööd ka teiste partneritega, nii anti välja igaaastane Virumaa kirjandusauhind koostöös Ida-Viru Omavalitsuste Liiduga ja sellel aastal sai pärjatud Andrei Hvostov teose “Sillamäe passioon” eest.

Koostöös Virumaa Teatajaga valiti traditsiooniliselt välja aasta tegu, 2013. aastal toimub valimine juba 10. korda. Tänavused märgitud teod pärjatakse uue aasta alguses.

MTÜga Virumaa Lootus ja Lääne-Viru maavalitsusega tunnustasime ilusamaid kodusid Eesti kauni kodu konkursi raames Päides, kus maakonna kaunimaks koduks valiti perekond Remmiku kodu Viru-Nigula vallas, lisaks tunnustati teisigi tublisid maakonna inimesi kodukoha kaunimaks muutmise eest.

2012. aastal algas liidu koostöö Rakvere teatriga, mille käigus peaksid valmima õppematerjalid haridusasutustele, et suurendada laste ja noorte kultuurilisi teadmisi. Miks mitte muuta koolitunnid selle projekti raames veelgi huvitavamaks ja teadmisterohkemaks.

Maakonna parimaid aineolümpiaadidel käinuid ning nende juhendajaid tunnustati augustis toimunud üritusel Sõmerul nn ainetundjate päeval. Traditsiooniline Lääne-Viru hariduse päev, mille peaesineja oli psühholoog Anu Virovere, korraldati aga Rakvere ametikoolis, kus ligi 250 meie maakonna haridusinimest kuulasid huvitavaid ja harivaid loenguid. Selle päeva raames tunnustas VIROL ka maakonna uusi haridusasutuste juhte, õpetajate päeval Haljalas aga neid noori õpetajaid, kes pärast ülikooli lõpetamist ja vastava kvalifikatsiooni omandamist on otsustanud meie maakonna kasuks ning siin tööle asunud.

Liit osutas tähelepanu igale probleemile, mis panid muretsema tervet maakonda. Aasta alguses tegi liit pöördumise seoses Vaeküla kooli tulevikuga – et hooned jäävad meie pingutustele vaatamata tühjaks, riigi miljonitesse kroonidesse ulatuvad investeeringud lendavad lihtsalt tuulde ning lapsed on laiali üle maakonna, mis on äärmiselt kahetsusväärne.

Samuti koostasime Vihula vallavalitsuse kaasuse alusel pöördumise, mis puudutas maamaksust vabastamise kompenseerimist omavalitsustele. Arupärimise tegime ka haridusministeeriumile, sest meieni jõudis info, mis puudutab Porkuni kooli eelkooliealiste laste arendusrühma sulgemist.

Aasta teises pooles juhtisime tähelepanu probleemidele, mis võib maakonnas juhtuda, kui kaotatakse keskkonnainvesteeringute keskuse maakondlikud keskkonnaprogrammid ning vähendatakse päästeameti Ida päästekeskuse Rakvere päästekomando isikkoosseisu.

Kohtumisel päästeametis jäigi kõlama see, et raha ei ole ega tule ning otsused on olnud õiged. Jääme lootma, et meil pole tulevikus vaja seda oma inimeste elu ja vara hinnaga ümber lükata.

Aktiivne oli ka kultuuriline tegevus, millest võib esile tuua näiteks maakonna kultuuritöötajate seminari Moldovas, poiss-solistide konkursi ning ETV “Laulukarussell 2012” piirkondliku lõppvooru korraldamise jpm.

Koolitustest, mida liit organiseeris KOVdele, võiks nimetada riigihangete seaduse, avaliku teenistuse seaduse, haridusvaldkonna, aadressiandmete ja ehitisregistri jms teemal.

Vaatamata ka negatiivsetele aspektidele, võib kokkuvõttes öelda, et 2012. aasta oli kohalike omavalitsuste ühistööna väga aktiivne. Koostöös sihtrühmadega suutsime maakonna arengule erinevalt kaasa aidata ning kaitsta nii meie omavalitsuste kui kogu maakonna inimeste huve laiemalt.

Siinkohal soovin tänada kõiki liidu koostööpartnereid ja teisi maakonna arengule kaasa aidanud inimesi ning soovida kõigile head vana aasta lõppu ning edukat uut aastat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles