Algavad poliitikute kohtuprotsessid ajalehtede vastu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Postimees/Scanpix

Jaanuaris algab Harju maakohtus kaks kohtuprotsessi, mille käigus arutatakse poliitikute kaebusi ajalehtedes ebaõige info avaldamise kohta.

9. jaanuaril algab Harju maakohtus Reformierakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi hagiavalduse arutamine, milles ta nõuab Õhtulehelt mai lõpus avaldatud valeväite ümberlükkamist ja paranduse avaldamist.

Õhtulehes ilmus 29. mail artikkel «Peaminister: poliitikute ja ärimeeste kõnesid kuulatakse pealt», milles kirjutati, et Ansipi sõnul kuulatakse poliitikute ja ärimeeste kõnesid pealt. Enne kohtusse pöördumist nõudis Ansip valeväite ümberlükkamist ka Õhtulehelt, kuid leht keeldus seda tegemast.

«Võib ju taluda igasuguseid kontekstist väljarebitud tsitaatide kasutamisi ja kõike muud taolist, aga kui otse omistatakse isikule mingeid väiteid, mida isik väitnud ei ole, ja seda ei võeta ka omaks, siis tuleb pöörduda kuhugi mujale õiguse saamiseks,» on Ansip varem valitsuse pressikonverentsil öelnud.

Ansipi sõnul võiks kohtulahend anda inimestele hea võtme ajakirjanduse mõistmiseks ehk selleks, kuidas tõlgendada pealkirjas kasutatavat konstruktsiooni, kus inimese nimele järgneb koolon ja siis väide.

Ansipit esindava vandeadvokaadi Ramon Raski sõnul oli peaminister artiklile eelnenud päeval avaldanud seisukohta, et ettevõtte juhid ja poliitikud pigem eeldavad, et nende telefone võidakse kuulata pealt. Seisukohta, kas ärimeeste ja poliitikute seas leviv eeldus on põhjendatud või mitte, Ansip tema sõnul ei avaldanud. «Rääkimata sellest, et ta oleks avaldanud üldistava väite, mille kohaselt poliitikute ja ärimeeste kõnesid kuulataksegi pealt,» on Rask öelnud.

30. jaanuaril algab kohtuprotsess riigikogu reformierakondlasest liikme Imre Sooääre hagis AS Äripäev vastu, milles ta nõuab ebaõigete andmete ümberlükkamist ja mittevaralise kahju hüvitamist kohtu äranägemisele vastavalt.

Sooäär pole rahul Äripäevas ilmunud artikliga, mida ta nimetas oma renomeed sihilikult hävitavaks ja tema suhtes vaenu õhutavaks. «Ajakirjanik on suutnud kirjutada valeväidetest kubiseva laimuartikli ilma ühtegi fakti kontrollimata. Muuhulgas väidab ta, et olen lasknud maksumaksjal tasuda hiigelsummasid autoliisingu eest, kuigi ma pole mitte kunagi mitte ühtegi autoliisingu arvet riigikogule esitanud. Oma hagis nõuan valeväidete ümberlükkamist ja kahjutasu vastavalt kohtu äranägemisele,» on Sooäär Postimehele öelnud.

Kuigi Sooäär ei täpsustanud, millise artikli pärast on ta kohtusse läinud, avaldas ajaleht selliseid väiteid 2011. aasta augustis ilmunud kolumnis «Kas maksumaksja raha toel rajatakse uut mõisakorda?».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles