Viie afgaani uusaastatragöödia Istanbulis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani sõjapagulased.
Afgaani sõjapagulased. Foto: SCANPIX

Viie Afganistani kodaniku surm Istanbuli keldris heidab valgust aina kasvavale kodumaalt pagevate usbeki rahvusest afgaanide arvule ja nende tragöödiale, kirjutab tänane ajaleht Hürriyet.


21-aastase Khudaiverdi Saifullah’ ja tema 27-aastase venna Inayetullah Saifullah’ ning 28-aastase Nakibullah Varizade, 25-aastase Muhibullah Alimi ja 22-aastase Soorash Vahabi leidis 1. jaanuaril surnuna nende sugulane. Politsei sõnul oli meeste tõenäolisim surmapõhjus gaasileke.

Viiest mehest neli olid Türki saabunud vaid kaks nädalat varem Türkmenistaniga piirnevast Põhja-Afganistani Faryabi provintsist Andkhoy külast. Soorah oli ehitusinsener, ülejäänud otsisid rakendust lihttöölistena.

Saifullah oli vaid kolm päeva varem abiellunud. Tema naine Şemsiye Saifullah oli afgaani usbeki juurtega Kanada kodanik. Khudaiverdi valmistas ette asüülipalvet ja kogus selleks dokumente.

Istanbuli Zeytinburnu piirkonda on viimastel aastatel saabunud üle 10 000 Afganistani usbeki, rääkis lehele Afganistani-Türgi Sõprusnõukogu juht Celalettin Şahab. «Nad pagesid Afganistani kodusõja eest,» selgitas Şahab. «Sealne majandus on kohutavas seisus, töötus on nii kõrge, et usbekitürklased eelistavad emigreeruda Türki, sest meil on sarnane kultuur ja võimalus tööd leida.»

«Zeytinburnut tuntakse nüüd kui väikest Türkistani, aga ka meil on probleeme,» tunnistas Şahab.

Üks suuremaid probleeme on tema sõnul Afganistani kodanikele elamisloa saamine. Sestap saabub enamik neist turistiviisadega.

Şahab kinnitusel üritab sõprusnõukogu veenda Afganistani kodakondsusega usbekke Afganistani naasma, et mitte kaotada selle riigi rahva jõudu.

Istanbuli gaasifirma İGDAŞ teatel oli tragöödia sündmuspaigaks olnud korterisse gaas ühendatud loata ja kontrollita.

Pärast viie afgaani surma vaatasid maja üle nii prokuratuuri, politsei, tuletõrje kui ka gaasiameti esindajad. «Ülevaatus näitas, et veesoojendaja oli gaasisüsteemiga ühendatud İGDAŞile teatamata ja majas oli rohkelt vingugaasi,» teatas İGDAS. «Mürgituse põhjustas leke valesti paigaldatud veesoojendajast.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles