Reinsalu: perevalimised võivad päästa Eesti demograafilise olukorra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kaitseminister Urmas Reinsalu leiab, et Saksamaal välja käidud idee lastele valimisõiguse andmisest võib aidata peatada Eesti rahvastiku vähenemist.

Reinsalu ütles Postimehe palvel teemat kommenteerides, et ideed anda lastele valimisõigus on Saksa parlamendis juba arutatud, viimati 2008. aastal. Toona leiti, et põhiseaduse muutmisel oleks nn perekonna valimisõigus juriidiliselt teostatav.

«Idee tagapõhi on Saksamaal sama mis Eestis: ka Saksamaa on silmitsi tõsise demograafilise langusega,» ütles Reinsalu. «Seetõttu on perele anda laste eest hääled selge poliitiline võimalus selleks, et lastega perede poliitiline kaal oleks suurem ja nende probleemid oleksid ühiskonnas rohkem teadvustatud.»

Minister lisas, et sarnastel põhjustel loodi ka vanemapensioni idee, mille Eestis rakendamine pärineb samuti algselt Saksamaalt, täpsemalt Müncheni ülikooli professor Hans Werner Sinnilt.

«Perekonna valimisõigus on Eestis põhiseaduse muutmisel teostatav ja see tuleb Eestis ellu viia, kui Eesti inimesed seda õigeks peavad,» arvas Reinsalu ja lisas, et tegemist on sellist tüüpi põhiseadusmuudatusega, mis tuleks panna rahvahääletusele.

Reinsalu märkis, et väide, nagu poleks perevalimisi mujal maailmas tehtud, pole kuigi tõsiseltvõetav argument. Ta tõi võrdluseks, et ka Mart Laari esimese valitsuse ajal sisse viidud proportsionaalne tulumaks oli praktikas uudne, kuid päästis tollal Eesti majanduse.

«Perevalimised võivad osutuda Eesti demograafilise olukorra pääsjaks. Tänane seis eeldabki valmidust teha otsuseid, mida mujal pole julgetud langetada,» ütles minister.

«Perekonna valimisõiguse puhul saaks pere iga alaealise lapse eest lisahääle, mida kasutavad kuni lapse täisealiseks saamiseni tema vanemad. Sest lapsevanem lähtub enda otsustes üldjuhul sellest, mis on lapsele hea,» kirjeldas Reinsalu idee korralduslikku poolt.

Saksamaa majanduskoostöö ja arengu minister Dirk Niebel tõstatas sel nädalal taas laste valimisõiguse teema. Liberaalide (FDP) ridadesse kuuluva Niebeli sõnul võiks vanemad lapse eelistuse eest võtta vastutuse endale või koguni ise nende eest hääletada. See suurendaks perede sõnaõigust poliitikas ja sunniks rahvaesindajaid võtma lapsi ja peresid rohkem arvesse, leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles