Juhtkiri: Medvedevi avang

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medvedev ja Halonen presidendilossis.
Medvedev ja Halonen presidendilossis. Foto: AFP / Scanpix

Dmitri Medvedevi visiit Soome tekitas vastukaja ka väljaspool poliitikaringkondi. Helsingi liikluskorraldust muutnud külaskäigu juurde käis näiteks ka Venemaa presidenti tervitanud publiku seas olnud meesterahvas, kelle põues nägid kõrvalseisjad kahtlast pussnuga.

See ei tähenda, et visiit oleks kuidagi vaenulikus õhkkonnas toimunud. Medvedevi külaskäik Soome lõppeb teisipäeval Porvoos autonoomse Soome esimese riigipäeva 200. aastapäeva tähistamisega. Nagu Soome telekommentaatoridki märkisid, on see selline lõik ajaloost, mille tõlgendamisega kahel riigil pole enam märkimisväärseid eriarvamusi.

Küsimus, mis Eesti jaoks visiidist kerkib, on selge - millal oleks võimalik samasugune külaskäik siia. Oleme meie ju samamoodi Venemaa naaber, Euroopa Liidu liige.
Paraku tuleb nõustuda parlamendisaadik Marko Mihkelsoni tõdemusega, et kuni Venemaa ei näita üles heatahtlikkust ja valmisolekut jäiseks kippunud kliimat sulatada, ei ole ka võimalik suhteid siluda. Kahepoolsete visiitideni kahe normaalse demokraatliku riigi vahel on paraku pikk tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles