Mis juhtub, kui lasta inimestel töötada nii, nagu nad ise tahavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugtööd võib teha kust iganes.
Kaugtööd võib teha kust iganes. Foto: SCANPIX

Logistikafirma ETS Logistika on alates septembrist töötanud ROWE (result only work environment) meetodil ja numbrid näitavad suurt tööefektiivsuse kasvu.

ETS Logistika tutvustas enda töötajatele ROWEd 27. septembril 2012 ning on praeguseks sel viisil töötanud pisut üle kolme kuu, kirjutab koolitusfirma Leanway blogi.

Ettevõtte juhataja Aleksander Bankiir ütleb, et teistmoodi juhtimisparadigmale üle minna polnud lihtne. «Olen eelnevalt teinud tööd ettevõtetes, kus jälgitakse hoolikalt, mis kell tööle tuled. Lisaks sellele olen puutunud kokku inimestega, kes peavad kirjutama oma tööandjale essee, kui jäävad minuti või paar tööle hiljaks. Need kogemused on tekitanud võltsarusaama, nagu töölkäimine oleks tulemuste seisukohalt väga oluline ja seetõttu tunduski ROWE algul väga riskantse ideena,» kirjeldab ta. «Kui oma töötajatele teada andsin, et homsest võivad nad töötada viisil, mis neile sobib ning keelatud on arvustada, kuidas keegi oma aega tööks kasutab, siis juba järgmisel päeval oli kontor tühi. Mõtlesin, et see katsetus läheb mulle kuu lõpuks väga kalliks maksma. Olin kohe päris mures, kas keegi ikka tööd kah teeb.»

ETS Logistika logistik Stella Burtseva ütleb, et alguses oli imelik ja tekkisid ka süümepiinad. «Mõtlesin, et peab vahepeal ikka kontoris käima ja näitama, et olen veel elus,» sõnab ta. «Positiivne oligi see, et said oma aega ise planeerida ja teha tööd seal, kus sulle meeldib. Kodus olles ei ole vaja hommikul aega kulutada transpordi peale, et tööle minna ning sedasi jõuab ka rohkem ära teha. Kui kontoris olles minnakse ikka tunniks välja lõunale, siis kodus on kogu aeg «näpp pulsil». Võid küll pesu pesta või tolmuimejaga koristada, kuid ühe silmaga jälgid ikka kogu aeg meilikasti.»

Bankiir lisab, et varem kontoris töötades ei rääkinudki inimesed omavahel, vaid igaüks oli tekitanud endale privaatsooni. «Nüüd, kui on omavaheline nägemine harvem, siis kokku saades on õhkkond kuidagi mõnusam ja räägitakse rohkem,» ütleb ta.  

Kuigi uues stiilis töötamist on katsetatud vaid kolm kuud ja võib-olla ei tasu siit veel teha laiapõhjalisi järeldusi, näitavad numbrid, et tööefektiivsus on kasvanud:

  • müügitulu ühe töötaja kohta kasvanud 46%
  • kasumlikkus kasvanud  22%
  • hinnapäringute realiseerimine tellimusteks kasvanud 32%
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles