Ekspeaminister Tõmošenko kuulutas välja kodanikuallumatuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ekspeaminister Julia Tõmošenko
Ukraina ekspeaminister Julia Tõmošenko Foto: SCANPIX

Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko kuulutas teisipäeval välja kodanikuallumatuse, süüdistades president Viktor Janukovitšit Ukraina vihkamises, kleptokraatias ja vuajerismis.

Tõmošenko sõnul ta keeldub minemast kohtusse, ei suhtle uurijatega ega naase haiglapalatisse.

«Et vähendada ühiskonnas hirmu teie režiimi vastu, et oleks veel kord välja öeldud, et te alandate ja lammutate Ukrainat, kuulutan ma välja oma isikliku kodanikuallumatuse aktsiooni. Just sellise õiguse annab mulle Ukraina põhiseaduse 5. osa 55. artikkkel. Täna on see ainus õigus, mida ma kasutada saan,» seisab Tõmosenko avalikus kirjas Janukovitšile, mille teksti avalikustas ekspeaministri kaitsja Sergei Vlassenko.

Tõmosenko arvates on Ukraina Janukovitši võimuloleku ajal peaaegu kaotanud võimaluse saada Euroopa riigiks.

«Riik, mida te kehastate, võib igal hetkel karistamatult igaühelt kõik ära võtta...Ma ütlen teile avalikult, et meie kõik: mina, Juri Lutsenko, teised poliitvangid, Ukraina rahvas - meie kõik oleme poliitilised pantvangid, keda te sihikul hoiate. Ma arvan, et meie kodanikuõigus ei luba sellega leppida. Me kõik oleme kohustatud teid, Viktor Fjodorovitš, võimalikult kiiresti peatama,» seisab kirjas.

Ekspeaministri sõnul keeldub ta tunnistamast prokuröre ja uurijaid ega kavatse enam nendega suhelda.

Tõmošenko ütles, et ei tule enam vabatahtlikult kohtusse, ning kui teda üritatakse sunniviisiliselt kohale viia, hakkab sellele vastu.

«Sellest hetkest peale ei tule ma enam kunagi vabatahtlikult teie kohtusse, sest see pole ammu enam kohus. See on õigluseta ja auta inkvisitsioon 46 miljoni Ukraina kodaniku jaoks. .... sunnile kavatsen ma füüsilist vastupanu osutada niivõrd, kuivõrd mul jätkub jõudu ja elu. Ja see on minu isiklik võitlus poliitiliste repressioonide, neodiktatuuri, seal hulgas valekohtute ja valekohtunike vastu,»  seisab kirjas.

Ekspeaminister keeldub samuti naasmast haiglapalatisse, kuni sealt ei ole maha võetud jälgimiskaamera ja valve ei lahku.

«Sellest peale ma enam ei allu teie poolt korraldatud vanglamõnitustele. Ma ei luba enam kordagi ennast läbi läbi vaadata ega oma asju läbi otsida. Ma hakkan füüsiliselt end kaitsma haigusest hoolimata,» on öeldud Tõmošenko avalikus kirjas.

«Ma ei sisene seni oma vanglapalatisse, kuni teie Viktor Fjodorovitš, ei võta maha oma videokaameraid, mille kaudu te ööpäev läbi mind piilute, vaatate voodisse, duši alla, tualetti, vaatate, kuidas ma ümber riietun, söön, arstide ja kaitsjatega suhtlen,» lubas Tõmošenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles