Tartu lapsevanemaid ootab hinnatõus

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triinu ja Taavi lasteaias pandi hinnatõusu teated rühmade rõivistutesse eelmisel nädalal, hoolekogu kuulis plaanist juba detsembris.
Triinu ja Taavi lasteaias pandi hinnatõusu teated rühmade rõivistutesse eelmisel nädalal, hoolekogu kuulis plaanist juba detsembris. Foto: Margus Ansu

Valitsusel on homme plaanis kinnitada senisest 30 euro võrra kõrgem miinimumpalk. See hea uudis tähendab aga Tartu lasteaialaste vanematele automaatselt ligi 10-protsendist hinnatõusu.

Nimelt on lapsevanema makstav kohatasu otseselt seotud miinimumpalgaga, olles sellest 11 protsenti, nii et koha eest tuleb hakata maksma 3,3 eurot  rohkem.

Triinu ja Taavi lasteaia direktor Asta Kakk ütles, et tema kuulis hinnatõusust detsembris ning kuu lõpus sai teavitatud juba ka lasteaia hoolekogu.

Rühmadesse pandi lapsevanemate tarvis sildid üles eelmisel nädalal – ehkki valitsuse kinnitust veel ei ole, on selle tulek üsna kindel ning vanematele pidi varem teada andma, et jaanuari teises pooles tuleval arvel seisev summa enam ei ehmataks.

Ootamatu seos

Kahe lapse isa Siim Läänelaid rääkis, et hinnatõus tuli uue aasta alguses ebameeldiva üllatusena. Tema sõnul ei häiri niivõrd need mõned juurdemakstavad eurod, kui just tasu seotus alampalgaga.

«Nii võib ühel hetkel juhtuda, et kui kokku on kümme teenust, mille maksumus on seotud 10 protsendi osas miinimumpalgaga, ei ole reaalset tõusu inimesele ollagi,» soovitas Läänelaid linnal kaaluda maksustamise põhimõtteid. «Võib isegi juhtuda, et miinimumpalga tõus läheb maksudena kallimaks, kui tõus ise ongi.»

Abilinnapea Tiia Teppani sõnul ei ole kohatasu sidumine miinimumpalgaga aga midagi erilist, samamoodi olevat nii Viljandis, Tallinnas kui ka paljudes teistes omavalitsustes. Tallinnas näiteks maksab lapsevanem alampalgast 10,6 või 12 protsenti, kui lasteaias on bassein.

Koolieelse lasteasutuse seadus seob samuti vanema makstava kohatasu ja alampalga, nimelt ei tohi kohatasu olla rohkem kui 20 protsenti.

Lapsevanematele teeb hinnatõusu ilmselt eriti valusaks see, et kõrgemat hinda tuleb maksta juba teist aastat järjest.

Eelmisel aastal kehtestatud uus tasu oli rahakotile tuntavam, sest siis langesid kokku kaks asjaolu: volikogu otsus tõsta makstav protsent kaheksalt üheteistkümnele ning valitsuse otsus tõsta alampalk 278 eurolt 290-le.

Enne neid muudatusi oli aga koguni neli aastat lapsevanema antavaks summaks vaid 22,24 eurot.

Linna rahandusosakonna juhataja Külli Lust rääkis, et laias laastus on arvutatud hinnatõusust saadavaks lisatuluks umbes 200 000 eurot, kuid see on väga umbkaudne ja võib muutuda näiteks uute lasteaiakohtade lisandumisega lähiajal.

Saadavat tulu ei saanud selle aasta eelarvesse veel arvestada ning seetõttu hakatakse seda jagama lisaeelarvetega.

Kallineb ka toit

Peale kohatasu tuleb maksta ka toiduraha, mis näiteks jaanuaris kõigi tööpäevade eest tuleb olenevalt lasteaiast kuni 35 eurot.

Toidu eest tuleb paljudes lasteaedades uuel aastal samuti rohkem maksta. Näiteks Sipsikus tõusis päeva hind 12 senti, mis teeb kuu üldsumma eelmise aastaga võrreldes jällegi ligi kolm eurot kallimaks.

Triinu ja Taavi juhataja Asta Kakk lootis, et neid peresid, keda ka selline väike hinnatõus tugevalt mõjutab, ehk väga palju ei ole, sest raskes majanduslikus olukorras või lasterikkad pered saavad taotleda mitmesuguseid toetusi.

Lasteaiatasu ja miinimumpalk

• Tartus sõltub lapsevanemate makstav lasteaiakohatasu valitsuse kehtestatud miinimumpalgast, 2012. aasta jaanuarist on see 11% alampalgast.

•     Praegu on töötasu alammäär kuus 290 eurot ning Tartu lapsevanemad maksavad 31,9 eurot.

• Kui valitsus kinnitab homme uueks miinimumpalgaks plaanitult 320 eurot kuus, hakkavad vanemad Tartus kohatasu maksma 35,2 eurot kuus, mis tähendab 9,6-protsendist hinnatõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles