Prantsuse eelarveminister Šveitsi pangaarvega luubi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse eelarveminister Jérôme Cahuzac.
Prantsuse eelarveminister Jérôme Cahuzac. Foto: AFP

Prantsuse prokurörid kavatsevad käivitada eeluurimise väidete osas, et François Hollande'i sotsialistliku valitsuse eelarveminister ja maksupettuste vastase võitluse juht Jérôme Cahuzac omas deklareerimata pangakontot Šveitsis.

Cahuzac, kes kujutab endast võtmelise tähtsusega ministrit lahingus Prantsusmaa paisuva riigivõlaga, on tuliselt tõrjunud süüdistust, mille esimesena avaldas uuriv uudisteportaal Mediapart.

Juhtum mõjub valitsusele õõnestavalt, sest just Cahuzac – kes oli enne poliitikasse astumist jõukas kirurg – on olnud vastuoluliste eelarvemeetmete mootoriks ning surunud parlamendist läbi 30 miljardi euro eest maksukergitusi ja kulukärpeid. Ühtlasi on tema ülesandeks ka eelolevateks aastateks karme eelarveid ette valmistada.

Käeoleva hetkeni on Hollande jõuliselt Cahuzaci seljataga seisnud, ka peaminister Jean-Marc Ayrault kinnitas eile õhtul oma toetust Cahuzacile.

Cahuzac eitab jätkuvalt igasugust süüd ning ütleb, et tervitab uurimist, mis «toob ilmsiks minu täieliku süütuse antud absurdsete süüdistuste osas».

Mediapart teatas, et Cahuzacil oli kuni aastani 2010 arve Šveitsi pangas UBS, mille ta sealt väidetavalt Singapuri üle viis. Hiljem avaldas Mediapart audiosalvestise aastast 2000, millel väidetavalt kõlab Cahuzaci hääl, kes viitab nimetatud arvele telefonivestluse käigus.

Cahuzac kinnitab, et hääl ei kuulu talle. Ta kavatseb Mediaparti laimu levitamise eest kohtusse kaevata ning on kutsunud UBSi tunnistajaks, et tal ei ole seal iialgi arvet olnud. Ta ütleb, et tal ei ole üldse kunagi välismaiseid pangaarveid olnud.

Prokuratuuri väitel on küsimus tundlik ning eeldab uurimist. «Pariisi prokurör on sellest tulenevalt otsustanud algatada eeluurimise maksupettuse asjus,» seisab nende pressiteates.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles