Valijad saavad oma e-häält katseliselt kontrollida juba sügisestel valimistel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Vabariigi valimiskomisjon (VVK) otsustas katsetada oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel süsteemi, mis võimaldab valijatel kontrollida, kas nende elektrooniliselt antud hääl on nende tahte kohaselt e-hääletamise süsteemile edastatud.

Valimiste keskkomisjon otsustas eile toimunud koosolekul, et kõikide omavalitsuste valimistel rakendatakse katseliselt elektroonilise hääle kontrolli süsteemi. E-hääle kontrolli katseline tarkvararakendus luuakse kõige levinumale operatsioonisüsteemile Android, teatas VVK.

Samuti kinnitas komisjon 20. oktoobril toimuvateks kohalikeks valimiseks kandideerimisdokumentide vormid ja täpsustas teisi kandideerimisega seotud õigusakte. Lisaks koostati soovituslik seltsingulepingu näidis, mis on seotud muudatustega valimisliitude registreerimise korras.

Riigikogu võttis oktoobri keskel vastu seaduse, mille kohaselt saab valija tulevikus kontrollida, kas tema elektrooniliselt antud hääl on edastatud tema tahte kohaselt e-hääletamise süsteemile. Seaduse järgi ei rakendata e-hääle kontrolli enne 2015. aastal toimuvaid riigikogu valimisi, kuid katsetada võib seda süsteemi VVK otsusel juba tänavustel kohalikel ja seejärel 2014. aastal toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel.

Parlamendi põhiseaduskomisjon on märkinud muudatust selgitades, et katsetuse tulemustel ei ole õiguslikku tähendust, küll aga saab selle käigus süsteemi toimimise kohta lisainformatsiooni. Kui katsetused näitavad, et e-hääle kontrollimine ei anna soovitud tulemust, on komisjoni kinnitusel võimalik seadust enne 2015. aastat muuta ja hääle kontrollimisest loobuda.

Sama seaduse alusel moodustati detsembri keskel elektroonilise hääletamise komisjon, mis eile pidas oma esimese istungi. Kuueliikmelise komisjoni ülesannete hulka kuulub e-hääletamise ettevalmistamine ja korraldamine, seadusekohast e-hääletamist takistavate juhtumite lahendamine ning e-hääletamise tulemuste kindlakstegemine.

Valijad on saanud Eestis elektrooniliselt hääletada viitel valimistel alates 2005. aastast. 2011. aasta kevadel toimunud riigikogu valimistel kasutas seda võimalust veerand kõigist hääletanutest ehk 140 846 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles