Hannes Rumm: võib-olla tõesti rahvusriikide föderatsioon?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm
Hannes Rumm Foto: Erakogu

Ehk sobiks tõepoolest Euroopa Liidule kui niigi maailmas ainulaadsele kooslusele tõepoolest mullu välja käidud idee «rahvusriikide föderatsioonist», arutleb Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm.

Euroopa Liidu tuleviku üle arutamine muutub järjest olulisemaks, sest lähenevad Euroopa Parlamendi valimised 2014. aasta kevadel ning selle järe vahetub ka Euroopa Komisjoni koosseis. Oluline on kasutada europarlamendi valimistekampaaniat selleks, et Euroopa kodanikud vaidleksid selle käigus läbi nägemuse, milline peab olema Euroopa Liidu tulevik ning kuidas see saab oma kodanikele tagada võimalikult jõuka, demokraatliku ja turvalise elu.

Just seetõttu nimetas europarlament 2013. aasta kodanike aastaks, et kaasata kodanikke võimalikult palju tulevikuaruteludesse. Kuna üks valimistsükkel on Euroopa Liidus niikuinii lõppemas, siis pole võimalik enne uue algust ka suuremaid rahvalt heakskiidu saamist vajavaid muutusi niikuinii ära teha.

Küll on aega asjalikuks aruteluks. Oleks kurb, kui Eestis ja teistes liikmesriikides ei räägitaks enne europarlamendi valimisi jälle üldse Euroopast, vaid kasutataks seda vahendina siseriiklike probleemide klattimiseks Euroopa ühiste huvide arendamise arvelt.

Loen igal hommikul kokkuvõtet Euroopa ajakirjanduses ilmunud olulisematest mõtetest ning sageli käsitlevad suur osa neist vajadust Euroopa Liitu ümber kujundada. Eestis on selline mõttevahetus kahjuks alles titeohtu. Seda tänuväärsem on, et Toomas Hendrik Ilves, Jüri Raidla, Lauri Mälksoo, Mihkel Oviir ja veel mõned üksikud arvamusliidrid on hakanud euroopalikku mõttevahetust käima vedama.

Kui küsisin mullu aasta lõpus Jüri Raidla käest, miks see mõttevahetus on Eestis nii loid, siis vastas üks meie põhiseaduse autoreid nii: «Eestlastena me naudime seda Euroopa Liitu, mis on olemas. Õigusega naudime, sest olema euroliidus väga palju saanud ja arvatakse, et küll läheb sama hästi ka edasi. Iseenesest ei lähe aga midagi hästi, hästi mineku nimel tuleb tööd teha ja vaeva näha.»

Nii nagu praegu meie rahvakogu keskkonnas toimuva arutelu puhul pole õige ühtki ideed alguses maha teha, on see vale ka üle-euroopalise mõttevahetuse puhul. Oluline on ideed esmalt välja käia, kaardistada ning asjalikult läbi arutada.

Näiteks Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso pakkus mullu välja idee «rahvusriikide föderatsioonist» ja teda kritiseeriti soovi pärast meeldida ühtaegu nii rahvusriigi toetajatele kui föderalistidele. Tasub ehk läbi mõelda, võib-olla sobivad Euroopa Liidus, mis on niikuinii maailmas ainulaadne kooslus, need kaks poolt tulevikus kenasti kokku?

Postimehe arvamusportaal küsib täna arvamusi Euroopa Liidu tuleviku kohta, mille üle arutles ka president Toomas Hendrik Ilves intervjuus Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles