Tartu Ülikooli IT-juht sai hundipassi

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Salu tegi Tartu Ülikoolis IT-tööd 18 aastat, nüüd lõpetas ülikool temaga töösuhte päevapealt.
Andres Salu tegi Tartu Ülikoolis IT-tööd 18 aastat, nüüd lõpetas ülikool temaga töösuhte päevapealt. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli kantsler vallandas üleeile päevapealt staažika IT-juhi Andres Salu, süüdistades teda arendusprojektide tähtaegade pidevas edasilükkamises ning tüh­­jade lubaduste jagamises puu­­duste kõrvaldamise kohta.

Esmaspäeva õhtupoolikul, kui Salu polnud vallandamiskirja veel enda sõnul kätte saanud, kinnitas ta ajalehe pärimise peale kumu, et kantsler Andres Liinat soovib tema lahkumist.

Samas lükkas IT-juht ümber kuulduse, et kantsler on avaldanud talle survet nii-öelda vabatahtliku lahkumisavalduse kirjutamiseks.

«Minu arvates on Tartu Ülikool maailma parim eestikeelne ülikool ja mina olen teinud kõike, nagu olen osanud, Tartu Ülikooli heaks,» rääkis Salu. «Seni on asjad ülikooli IT-poolel ka minu arvates õnnestunud. Enda arvates olen üritanud täita kõik mulle antud ülesanded nende võimaluste piires, mis on mulle antud.»

Hoiatus: minejaid on veel

Tartu Ülikooli IT-osakonna infrastruktuuri talituse juhataja, eilsest IT-osakonna juhi kohuseid täitev Otto Teller nentis, et vormiliselt sai kantsler Andres Salule nii üht kui teist süüks panna. Näiteks seda, et ülikooli töötajate komandeeringute digitaalse vormistamise tarkvara alles hakkab käima saama, kuigi pidanuks käivituma juba sügisel.

«Ennustamine, kui palju täpselt võtab aega mõne programmijupi kirjutamine, on paraku tänamatu tegevus,» lisas Teller. «Veninud arendused ei sõltu ka ainult IT-osakonnast. Kaudselt paistab, et rahul ei olda meie kõigiga. Minu arvates sai Andres Salu oma tööga hakkama.»

Andres Salu kinnitas, et hundipassi pihkupistmine pole talle isiklik katastroof, sest IT-valdkonnas töökohtade nappust pole.

Küsimusele, kas kantsler on esitanud talle tehtud tööde kvaliteedi kohta või tegemata tööde pärast konkreetseid etteheiteid, vastas Salu: «Ma kasutaks võimalust jätta see praegu kommenteerimata.»

Vallandamisteade viitab töölepingu seaduse paragrahvile, mille järgi võib töölepingu erakorraliselt üles öelda, kui töötaja ei ole pikka aega tulnud toime tööülesannete täitmisega ebapiisava tööoskuse, töökohale sobimatuse või kohanematuse tõttu, mis ei võimalda töösuhet jätkata.

Ühtlasi ütleb seadus, et vallandamisele ei pea eelnema hoiatamist, kui töötaja ei saa kohustuse rikkumise erilise raskuse tõttu või muul põhjusel seda hea usu põhimõtte järgi tööandjalt oodata.

Mitmed Andres Salu endised alluvad kinnitasid, et päevapealt vallandamine jahmatas neid. IT-osakonna kasutajatoe talituse spetsialist Riina Reinumägi saatis esmaspäeva õhtul Tartu Ülikooli rektorile ning ühtlasi ülikooli meililisti kirja, milles hoiatas, et Salu lahkumise korral pühivad ülikooli tolmu jalgelt veel paljud infotehnoloogid.

«Inimesed on masendunud ja stressis. Keegi ei saa aru, millega kantsler rahul pole,» kirjutas Reinumägi. «Viimase kuuga on IT-osakonna töökeskkond järsult halvenenud, lõhutud on asjalik ja sõbralik keskkond, mille Salu on 18 aasta jooksul loonud, olles ise eeskujuks.»

Ülikoolis kolmkümmend aastat töötanud Reinumägi leidis, et Andres Salu juhtimisel on kogu ülikooli infosüsteemid tohutult arenenud. Ta võrdles Salu panust Tartu Ülikooli arvutuskeskuse rajaja Ülo Kaasiku panusega enam kui pool sajandit tagasi.

Teenekus ei loe

Reinumägi lisas Tartu Postimehele, et vallandamisteate sõnastus on hämav, rääkides näiteks infotehnoloogia korrastamata arhitektuurist. Vallandamise põhjusi hindas Reinumägi otsituiks.

«Isegi kui mõni tähtaeg on veninud, mida IT-arendustes ikka juhtub, kuidas saab ikkagi inimest nii kohelda, et tema eelnevat tööd üldse ei arvestata,» imestas Reinumägi. Ta meenutas, et paari aasta eest lasi kantsler samamoodi päevapealt lahti Olav Kiisi, ülikooli telefonisüsteemi ülesehitaja.

 Tartu Postimehe  küsimustele vastas kantsler Andres Liinati asemel ülikooli  kommunikatsioonitalituse juht Illari Lään, kes ütles, et ülikool ei pea väärikaks ega vajalikuks jagada töösuhteid puudutavat infot kolmandate osapooltega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles