Obama nõudis kongressilt relvaseaduse osas viivitamatut tegutsemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama allkirjastas kolmapäeval 23 määrust, mis karmistavad märkimisväärselt Ühendriikide relvaseadusi ja nõudis kongressilt viivitamatut tegutsemist.

«Me ei tohi seda enam edasi lükata, me peame nüüd ja kohe tegutsema,» ütles president Valges Majas antud pressikonverentsil.

Määruste näol on tegemist asepresident Joe Bideni juhitud töörühma vähem kui kuu jooksul koostatud plaanide nimekirjaga tulirelvavägivalla ohjeldamiseks Ühendriikides. Biden alustas tööd koheselt pärast Connecticuti osariigis Newtowni algkoolis detsembris aset leidnud veresauna, milles tapeti 20 last ja kuus koolitöötajat.

Määrustega üritatakse vältida muu hulgas tulirelvade sattumist vaimuhäiretega inimeste kätesse ning nõutakse uuringute korraldamist relvavägivalla põhjuste osas ja karmimaid karistusi relvaseaduse rikkumise eest.

Konkreetsed muudatused jäävad siiski USA kongressi otsustada.

Üheks olulisemaks asjaks Obama nõudmiste seas on see, et kongress kehtestaks taas aastaid tagasi tühistatud seaduse, mis keelaks automaat- ja poolautomaatrelvade müügi tsiviilisikutele. President tahab keelata ka rohkem kui kümme padrunit sisaldavad magasinid ja muuta relvaostjate kriminaalse tausta selgitamise toimingud põhjalikumaks.

Juba ette arvatakse, et muudatusi on vabariiklaste enamuse käes olevas esindajatekojas ülimalt raske läbi suruda. Obama pöörduski pressikonverentsil ameeriklaste poole kinnitades, et just nemad ise peavad nõudma muudatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles