Kuressaare kiriku õuelt leiti üle kolmesaja aasta vanune hauaplaat

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnuaed.
Surnuaed. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kuressaare Laurentiuse kirikumüüride uurimiseks tehtavad kaevtööd töid üleeile päevavalgele erakordselt hinnalise leiu – 1650ndatest aastatest pärineva tervikliku hauaplaadi.

«Juba see, et selline asi veel olemas on, on sensatsioon,» ütles Kuressaare EELK Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan Meie Maale. «Lisaks teeb uskumatu leiu eriliseks tema vanus.»

Senistel andmetel esimene Laurentiuse kirikuga seotud hauaplaadina säilinud raidkivi leiti juhuslikult Tallinna tänava ääres kirikumüüri vastas maapinna lähedal mullakamara alt.

Esialgse hinnangu tulemusel pärineb hauaplaat 1650ndatest aastatest.

Kivist hauaplaat on aastaid maapinnas seistes küll kaheks osaks purunenud, ent kirjed, joonistused sellel näevad niivõrd värsked, nagu oleks plaat eile kivitööstusest tulnud. Sellest võib Toplaane sõnul teha mõned järeldused.

«Esiteks, kas juba enne kui 1630ndate alguses hakati kirikut sellele platsile ehitama, või paralleelselt sellega, hakati kiriku ümber ka matma. Kiriku ümber on tõenäoliselt olnud vanuselt teine linna surnuaed. Teiseks, selle koha peal võis olla kas kabel või on hauaplaat siia toodud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles