Mitmike vanemad soovivad õiglast isapuhkust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmikud.
Kolmikud. Foto: Sille Annuk / Postimees

Sotsiaalministri Taavi Rõivase ja riigikogu sotsiaalkomisjoni poole pöördunud 75 kaksikute ja kolmikute peret soovivad, et mitmike sünni korral saaks isa tasustatud puhkust iga lapse eest.

 «Leiame, et isa peaks saama 10 päeva isapuhkust iga lapse kohta, sõltumata sellest, kas lapsed sündisid paariaastase või paariminutilise vahega,»  teatas pöördumise eestvedaja Kairit Kolsar, ning lisas, et riigil tuleb lõpetada kokkuhoid perede arvelt, kes seda toetust just eriti vajavad. 

Selle aasta 1. jaanuarist taastati isapuhkuse finantseerimine riigieelarvest. Isapuhkust saavad isad võtta perioodil, mis vahetult eelneb ja järgneb lapse sünnile. Töölepinguseaduses ei võeta aga arvesse seda, kas sünnib üksiklaps või mitmikud – mõlemal juhul saab isa võtta kuni 10 tööpäeva isapuhkust.

 «Mitmikraseduse ja mitmike hooldamise eripära väärib lisatähelepanu nii meditsiinis kui ka õigusloomes. Praegu puuduvad riigi toetussüsteemid peredele, kes on ootamatult saanud üks või kaks last planeeritust enam ning peavad seetõttu toime tulema väga keerulises olukorras,» selgitas Kolsar, kelle peres kasvavad peale 11-kuuste kolmikute ka kaks veidi vanemat last. «Loodame, et meie ettepanekut võetakse tõsiselt ning muudatused viiakse kiiresti õigusaktidesse, et tulevastel mitmike vanematel oleks veidigi kergem.“ 

Oma soovi põhjendavad pöördujad sellega, et mitmikrasedus on organismile äärmiselt koormav ja lõppeb sageli enneaegse sünnitusega. Seetõtu on  väga oluline võimaldada mitmikke kandvale naisele raseduse viimasel trimestril piisavalt puhkust, et vähendada enneaegse sünnituse tõenäosust. Pikem isapuhkus annab isale võimaluse vähendada ema kodust koormust majapidamistöödes ning kui peres on teisi lapsi, siis ka nende eest hoolitsemisel.

Kuna mitmikud sünnivad tihti enneaegsetena, siis vajavadnad  väga intensiivset hooldust. Enneaegseid lapsi peab esimestel elukuudel toitma 8 korda ööpäevas, täpselt iga 3 tunni tagant, et tagada piisav kaaluiive. Kui lastel on söömisprobleeme, siis võib kaksikutega ühe lapse toitmiseks aega kuluda üle poole tunni või isegi tund ning näiteks kolmikute toitmine võib aega võtta pea kaks tundi. «Ilma kõrvalise abita pole ükski inimene suuteline sellises elurütmis kaua vastu pidama. Isade kohalolek on siinkohal mitte ainult tervitatav, vaid lausa hädavajalik,» leiavad mitmike vanemad.

 Mitmikud tähendavad mitmekordset koormust, mis ei pruugi olla ühele inimesele jõukohane ning millega pered (veel) üht last planeerides arvestada ei oska. Eriti keeruline on olukord peredes, kus lisaks vastsündinud kaksikutele või kolmikutele on ka teisi väikeseid lapsi, kes vajavad samuti suurt hoolt. Pikem isapuhkus võimaldaks isal nende kohustustega toime tulla, ilma et pere majanduslik olukord seetõttu kahjustada saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles