DnB Nord: Eesti -8, Läti -15, Leedu -12

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto külge kinnitatud Eesti rahvuslipud.
Auto külge kinnitatud Eesti rahvuslipud. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui keskpank prognoosis eile Eestile selleks aastaks 12,3 ning hullemal juhul isegi 15,3-protsendist majanduslangust, on DnB Nord Bank optimistlikum ning pakub omalt poolt 8-protsendist SKT langust.


«2009. aasta esialgsed näitajad osutavad sügavale langusele kolmes Balti riigis, mida iseloomustab vähene sisetarbimine, kahanevad ekspordimahud, rekordiliselt kõrge töötuse määr ja riigieelarve puudujäägid. Eesti tegelikule SKT-le prognoositakse 2009. aastal 8-protsendilist langust, samal ajal kui Läti ja Leedu seisavad silmitsi vastavalt 15- ja 12-protsendilise langusega aastas. Sellegi poolest vähendab kahanev sisetarbimine ja piiratud juurdepääs krediidile märgatavalt välist tasakaalutust,» teatas pank.

Panga hinnangul jätkavad kolme Balti riigi valitsused languse ajal tõenäoliselt fikseeritud valuutakursiga, hoolimata pingelisest finantsseisust ning naaberriikide valuuta odavnemisest. Sellegipoolest on Läti, Eesti ja Leedu asunud sotsiaaltoetusi, avaliku sektori kulusid ja palku radikaalselt kärpima. «Selle tulemusena on tööjõukulude kasv taas tootlusega kooskõlas, mis pikemas perspektiivis taastab konkurentsivõime ning stimuleerib välisinvesteeringuid,» ütles professor Rimantas Rudzkis, Leedu DnB NORD Bankase peaanalüütik.

Poola tundub olevat ainus eeltoodud kuuest riigist, kes peab 2009. aastal globaalsele majanduslangusele vastu, kuna tegelik SKT kasv aeglustub kõigest 1 protsent tänu püsivale sisenõudlusele ja ekspordile, mida soodustab kohaliku valuuta nõrgenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles