Itaalia valitsuse toetus katastroofipiirkonnale jäi lubatust väiksemaks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia valitsusjuht Silvio Berlusconi kõnelemas maavärinapiirkonna pealinnas L´Aquilas toimunud valitsuskabinetiistungil.
Itaalia valitsusjuht Silvio Berlusconi kõnelemas maavärinapiirkonna pealinnas L´Aquilas toimunud valitsuskabinetiistungil. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia valitsus pidas täna maavärinas räsitud L´Aquila linnas kabinetiistungi, kus lubati katastroofipiirkonna ülesehitustöödeks 8 miljardit eurot.


Peaminister Silvio Belusconi kinnitusel läheb 1,5 miljardit eurot hädaabiks ja ülejäänu rekonstruktsioonitöödeks, kirjutas La Repubblica.

Varem oli Itaalia siseminister Roberto Maroni möönnud, et 6. aprilli rängas maavärinas ja selle järeltõugetes purunenud Kesk-Itaalia piirkondade ülesehitamine läheb maksma umbes 12 miljardit eurot (ligikaudu 188 miljardit krooni).

Võimude otsus teatud piirkonnad abiraha saamisest kõrvale jätta pahandas aga Capitignano, Montereale ja Cagnano Amiterno elanikke, kes L´Aquilasse viiva kiirtee juurde meelt avaldama kogunesid.

Ühtegi otsest maksu ülesehitustöödeks vajaliku summa kogumiseks riigis siiski ei tõsteta, küll aga tõuseb tubakatoodete ja loteriipiletite hind.

Muu hulgas soovib Itaalia valitsus korraldada Abruzzo maakonna keskaegses pealinnas L´Aquilas maailma juhtivaid tööstusriike ühendava G8 klubi juulikuise kohtumise. Salakavala maavärina epitsenter asus just selle linna lähistel ning looduskatastroofi tõttu purunes linnas tuhandeid elumaju ja muid hooneid.

Valitsuskabinet on langetanud juba ka põhimõttelise otsuse korraldada tippkohtumine Maddalena saare asemel katastroofipiirkonna pealinnas, kuid selle peavad heaks kiitma ka teised klubiliikmed, vahendas AFP.

Vähemalt 294 inimelu nõudnud maavärin jättis kodutuks ligi 58 000 inimest. Umbes 34 000 jäi kodutuks ning elab praegu telklaagrites, hotellis või siis sõprade-sugulaste juures. Asjatundjate sõnul muutus elamiskõlbmatuks kolmandik Abruzzo piirkonna kodudest, veel viiendik vajab aga enne seda, kui sinna taas elama saab minna, korralikku remonti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles