Urmas Seaver: küsige lihtsaid küsimusi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Seaver
Urmas Seaver Foto: Peeter Langovits

Käisin riigikogu lahtiste uste raames toimunud avalikul infotunnil, kus peaminister Andrus Ansip, rahandusminister Ivari Padar ning haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas vastasid riigikogu saali kogunenud rahva küsimustele.

Küsimused varieerusid seinast seina ning ilmselt mõnedele ei tahetudki tegelikult vastust saada vaid olid eelkõige mõeldud oma meelsuse näitamiseks.

Kuid mul oleks küll üks praktiline soovitus, kui keegi peaks aasta pärast sinna minema ja tahab ka oma küsimusele vastust - küsige lihtsaid ja selgeid küsimusi. Ei ole reaalne, et peaminister hakkaks kaks minutit vältavas vastuses kellegi omandivaidluse probleeme lahendama. Samuti on suhteliselt tulutud küsimused, et kas Eesti on õigusriik ja kas ametnikke saab nende sisutühjade vastuste eest korrale kutsuda. Vastused on jah, aga see on niikuinii ette teada.

Kuid näiteks neljapäeval kõlanud küsimused, millal võiks Eesti saada taas positiivse eelarve, kui palju on Eestis koolist väljakukkujaid või isegi see, et millal võiks majandussurutis järele anda, said konkreetsed ja sisulised vastused. Samuti on mõistlik küsida hinnanguid erinevatele asjadele. Näiteks - kas on mõistlik tõsta või mitte tõsta mingit maksu, kas on plaanis mingeid toetusi tõsta või alandada ja millal. Mida üldisem on küsimus, seda üldisem on reeglina ka vastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles