Juhtkiri: paindlikkust!

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Kas vähesest kassavoost maksta kõige pealt tarnijate arved, töötajate palgad või riigimaksud?

See on vastik trilemma, mille ees paraku seisab järjest rohkem ettevõtteid, näitab peadpööritava hooga kasvama hakanud maksuvõlg.

See näitab, et üha enamate ettevõtete jaoks on sundolukorda sattudes maksuametist saanud oma äraspidisel moel krediidiasutus. Sest tarnijale võlgu jäämine võib niigi napiks kuivanud äri kohe kinni panna, töötajategi kannatus on vaid pisut pikem.

Tõsi on, et praegusel erakordsel ajal on raskustes ka paljud hästi juhitud ja suurepärased firmad, mistõttu peab tavalisest paindlikum olema ka maksuamet. Perspektiivika firma pankrotti ajamine ajutise makseraskuse tõttu suurendab praegust tööpuudust ning ka tulevikus laekuvaid maksutulusid.

Kuid erakordsel ajal on ka ettevõttel põhjust endale kriitiliselt otsa vaadata, mitte pidada maksuvõla ajatamist iseenesestmõistetavaks. Sajandi kriisis on palju neid, kes sõelale ei jää, ning korrektne lõpetamine on kõigi suhtes õiglasem, kui agoonia asjatu pikendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles