Obama kordab sadade tuhandete ees ametivannet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama annab ametivande veidi enne keskpäeva (Eesti aja järgi 19.00).
USA president Barack Obama annab ametivande veidi enne keskpäeva (Eesti aja järgi 19.00). Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kordab täna Washingtonis sadade tuhandete inimeste silme all ametivannet, mille ta ametlikult andis juba päev varem Valges Majas.

Novembris teiseks ametiajaks tagasi valitud Obama esineb inauguratsioonikõnega USA Kapitooliumi jalamil, sellele järgneb traditsiooniline teekond mööda Pennsylvania avenüüd Valgesse Majja. Vähemalt osa sellest kavatseb 51-aastane president ilmselt jalgsi läbida.

Obama annab ametivande veidi enne keskpäeva (Eesti aja järgi 19.00).

Ehkki Washingtoni on oodata vähemalt poolt miljonit pealtvaatajat, on pidustused seekord tagasihoidlikumad kui nelja aasta eest, mil Ühendriikide esimese tumedanahalise presidendi ametisseastumist kogunes vaatama 1,8 miljonit inimest.

Presidendi abide sõnul ei esita Obama kõnes, mille ta peab vahetult pärast ametivande andmist, uusi plaane, vaid kasutab inauguratsiooni tavapäraselt, rääkides USA traditsioonilistest väärtusest ja nende olulisusest riigi praeguse edu seisukohalt.

Obama vannutati ametlikult ametisse eile Valges Majas tagasihoidlikul tseremoonial, mida juhtis USA ülemkohtunik John Roberts. Inauguratsioon peab toimuma 20. jaanuaril, kuid kuna see langes tänavu pühapäevale, otsustati seda päev hiljem avalikult korrata.

Eile hommikul andis teise ametiaja vande ka asepresident Joe Biden.

Obama lausus Valge Maja tseremoonial, vasak käsi piiblil, mida hoidis tema abikaasa Michelle Obama, traditsioonilised sõnad: «Ma tõotan pühalikult, et täidan ustavalt Ameerika Ühendriikide presidendi ametikohuseid ning annan endast parima, et säilitada ja kaitsta USA põhiseadust, olgu jumal minuga.»

Uuringufirma Pew Research Center küsitluse kohaselt näevad ameeriklased Obamat teise ametiaja algul üha enam tugeva liidrina, kes suudab oma tõekspidamiste eest seista ja otsuseid läbi suruda. Küsitluse kohaselt on Obama tegevusega presidendina praegu rahul 52 protsenti ameeriklastest, mis on tema ametiaja üks paremaid tulemusi. Presidendi isiklik populaarsus on küsitluse kohaselt praegu 59 protsenti.

Tänaste pidustuste järel on aeg taas tööle asuda, Obama demokraatide ja esindajatekoda kontrollivate vabariiklaste vahel käib poliitiline sõda nii relvakontrolli kui ka riigi rahanduse juhtimise pärast.

Immigratsioonireformi osas nii teravat vastasseisu oodata ei ole, kuna vabariiklased peavad tunnistama, et nende positsioon selles küsimuses viis hispaaniakeelsed ameeriklased mullustel valimistel ülekaalukalt Obama selja taha.

Äge vastaseis on aga ees riigivõla, föderaaleelarve puudujäägi ja Iraani-poliitika osas. Obama võib olla sunnitud otsustama, kas anda löök Iraani tuumarajatiste vastu. President on lubanud, et ei lase Iraanil tuumarelva omandada, kuid kinnitab, et praegu on veel aega diplomaatiliste vahendite kasutamiseks.

Tegelemist vajavad ka Süüria kodusõda, Iisraeli-Palestiina pinged, jahedad suhted Venemaaga ja territoriaalvaidlused Aasias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles