Naisi oodatakse sõeluuringule

, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti vähiliidu mammograafiabuss.
Eesti vähiliidu mammograafiabuss. Foto: Sille Annuk / Postimees

Eile algas traditsiooniline emakakaelavähi ennetamise nädal, teatas Eesti vähiliidu projektijuht Vivian Vulp ja kutsus naisi aktiivselt osalema sõeluuringul.

Ka sel aastal kutsub haigekassa naisi kahele sõeluuringule: rinnavähi varajase avastamise uuringutele oodatakse 50–62aastasi ja emakakaelavähi sõeluuringutele 30–55aastasi naisi.

Rinnavähi varajase avastamise uuringutele kutsutakse ravikindlustatud naisi iga kahe aasta järel, emakakaelavähi ennetavatele uuringutele aga iga viie aasta möödudes.

Emakakaelavähi varajase avastamise uuringul osalemiseks saadab haigekassa postiga nimelised kutsed 1958., 1963., 1968., 1973., 1978. ja 1983. aastal sündinud ravikindlustatud naistele.

Rinnavähi varajase avastamise uuringule kutsutakse tänavu 1953., 1954., 1955., 1957., 1959., 1961. ja 1963. aastal sündinud naised.

Vähiliidu andmetel haigestub Eestis igal aastal ligikaudu 600 naist rinnavähki ja 150 naist emakakaelavähki. Viimasel ajal on suurenenud pahaloomulistesse kasvajatesse haigestumine just nooremas eas.

Rinnavähi täpne tekkepõhjus on teadmata, kuni kümnel protsendil juhtudest võib olla tegemist päriliku eelsoodumusega.

Rinnavähi riskifaktorid on vanus, menstruatsioonide varane algus, kõrgem vanus esimese sünnituse ajal ja hiline menopaus. Suurenenud riski seostatakse ka ülekaalu ja liigse alkoholitarbimisega.

Emakakaelavähk on üks vähi liik, mida saab vältida. Emakakaela vähieelne seisund võib kesta 10–15 aastat, selle õigeaegsel avastamisel on emakakaelavähk välditav.

Kõik suguelu alustanud naised peaksid paari-kolmeaastase vahega andma PAP-testi, mille abil leitakse emakakaelal muutused enne, kui on välja kujunenud emakakaelavähk.

Rinnavähi puhul on kõige olulisem selle avastamine varajases staadiumis, kui naisel ei ole veel tuntavaid muutusi rinnas. Rinnavähi varajaseks avastamiseks on parim mammograafiline uuring.

Vulp märgib, et rinnavähi sõeluuringute tulemusi on Eestis juba näha. Kui kümne aasta eest leiti vaid 39 protsenti avastatud rinnavähi vormidest varajases staadiumis, siis sõeluuringu käigus leitakse ligi 75 protsenti rinnavähist varajases staadiumis.

Emakakaelavähi sõeluuringu tõhususe kohta toob haigekassa näite Soomest, kus nii emakakaelavähki haigestumus kui suremus on viimaste aastakümnetega märkimisväärselt langenud.

“Euroopa ja Skandinaavia maadega võrreldes on Eesti suurim probleem siiani olnud naiste vähene osalemine ennetavates uuringutes. Kui iga päev kuuleme, kuidas teenuste hinnad tõusevad ja arsti juurde pääsemine on keeruline, siis sõeluuring on tõesti tasuta ja naised võiksid oma tervise uurimise mugavat võimalust aktiivselt kasutada,” soovitab Vulp.

Vähiliit rõhutab, et sõeluuringutega võib avastada haiguse varakult, kasutada seetõttu tõhusaid ja tervist enam säästvaid ravimeetodeid ning pikendada tervena elatud elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles