Savisaar manitseb Ilvest demokraatiat kaitsma

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar riigi negatiivse eelarve arutelul.
Vilja Savisaar riigi negatiivse eelarve arutelul. Foto: Peeter Langovits

Parlamendi keskfrakstiooni juht Vilja Savisaar saatis eile president Toomas-Hendrik Ilvesele kirja, kus tuletas meelde presidendi vabariigiaastapäeva kõne juhtmõtet, et ka majanduslikult keerulistel aegadel peab võimukoalitsioon kaasama opositsiooni otsustusprotsessi.


Keskfraktsioon tuletab meelde, et Jõhvi kontserdimajas peetud kõnes rõhutas president, et vajadus teha karme ja kiireid otsuseid ei vabasta kedagi vastutusest säilitada Eesti demokraatlikku parlamentaarset riigikorda ning taunis asjaolu, et demokraatiale omane debatt jäi 2009. aasta eelarve arutelul pea olematuks.

«Ilvese kriitika valitsusliidu aadressil on muutunud taas aktuaalseks, kuna Eesti Panga viimaste prognooside valguses on valitsus taas võtnud suuna uute eelarvekärbete teostamisele,» selgitas Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar presidendile saadetud kirja.

Savisaare sõnul aga teostatakse seekordseid võimalikke kärpeid täpselt samuti kui möödunud korral. «Avalikkusele esitatakse ausa ja läbipaistva ülevaate pähe kild-killu haaval spekulatsioone, erinevaid mõttearendusi ja variante,» leidis Savisaar.

Keskfraktsioon teatas, et valitsus peaks nüüd enam kui varem olema aus ja läbipaistev, tutvustama midagi varjamata neid alternatiive, mille vahel täna on võimalik valikuid langetada ning erinevate alternatiivide võimalikku hinda, seal hulgas mõju ühiskonnale.

«Usume, et Eesti, mida juhitakse erakondlikest ja mitte avalikest huvidest lähtudes liigub vaid süveneva kriisi suunas ning kutsume Teid üles kasutama oma mõjujõudu eeskätt peaministri ja rahandusministri, kogu valitsuse õigele rajale juhtimises,» seisis Vilja Savisaare poolt Ilvesele läkitatud kirjas.

Savisaar loodab ka et president Toomas-Hendrik Ilves pole unustanud oma varasemaid väljaütlemisi ning reageerib opositsiooni avaldusele reaalsete tegudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles