Vatikan hakkab päikeseenergiat tootma

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikani südameks olev Püha Peetri väljak.
Vatikani südameks olev Püha Peetri väljak. Foto: Reuters / Scanpix.

Maailma väikseim riik Vatikan on otsustanud teha üsna kavala rahapaigutuse, investeerides 500 miljonit eurot päikeseenergia tootmisse. Elektrijaam rajatakse Itaaliasse Santa Maria di Galeria küla lähedale.


Paljud riigid on siiani pidanud päikeseenergiat liiga kalliks, et elektritootmist laiemalt sellele üles ehitada, kuid Püha Tool ei paista seda arvamust jagavat, kirjutab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Elektrijaama võimsuseks kujuneb 100 megavatti, mis katab Vatikani enda vajadused suure varuga, muutes kõigest 0,44 hektarise pindala ja 900 elanikuga riigi elektrienergia eksportijaks.

Vatikani suurim elektrienergia tarbija on Vatikani raadio, mille edastatud saated jõuavad võimsa saatemasti kaudu 35 riigini, kuid raadio käigushoidmiseks piisaks ka üheksa korda väiksemast energiahulgast, mis lubab ülejäägi Itaaliale maha müüa, kirjutas Bloomberg.

Vatikani investeering on üsna arukas mitmel moel. «Esiteks soosib neid Itaalia seadusandlus, mis sunnib elektrivõrke päikesest toodetud energiat ostma turuhinnast kallimalt,» ütles Umberto Bertelé Milano tehnikaülikoolist.

Lisaks on Vatikan ilmselt aru saanud, et taastuvate energiaallikate kasutamine on moes ning nendesse investeerimine aitab katoliku kirikut näha uuendusmeelsena.

Antud investeering ei ole Vatikani esimene samm rohelisemaks muutumise suunas. Mitmete Vatikani hoonete katustele on paigutatud päikesepaneele ning arutatud on ka võimalust paavsti praegune sõiduk, valge G-klassi Mercedes, elektriauto vastu välja vahetada.

Globaalse soojenemise pärast muretsevas maailmas muutub atmosfääri reostamine järjest suuremaks patuks ning katoliku kirikul on strateegiliselt väga kaval olla siin teenäitaja rollis. «Sa ei solva Jumalat mitte ainult varastades ja oma ligimese vara himustades, vaid ka keskkonda reostades,» ütles eelmisel aastal piiskop Gianfranco Garotti.

Ka paavst Benedictus XVI on korduvalt väljendanud oma poolehoidu rohelisele tehnoloogiale, mistõttu pole midagi üllatavat selles, et Vatikan on otsustanud tegutseda vastavalt oma sõnadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles