Nutikas rool aitab pimestatud autojuhti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorool.
Autorool. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Nutikad navigeerimis- ja turvasüsteemid aitavad autojuhte juba pikemat aega, andes  märku, kui on vaja sõidusuunda korrigeerida või turvaliselt sõiduraja keskele hoida.

USA Reno ülikooli teadlane Eelke Folmer lõi stabiliseerimissüsteemi, mis aitab pimestatud autojuhte, kirjutab novaator.ut.  See koosneb GPS-sensoritest ja kaameratest, mis jälgivad pidevalt auto asukohta ja sõidureas püsimist.

Kui tekib kahtlus, et autojuht võib sõidurajalt välja kalduda, hakkab tööle rooli külgedel asuv värinaalarm. Näiteks kui sõiduk kaldub vasakule, hakkab vibreerima rooli vasem külg ja paremale keeramine vaigistab värina.

Vibratsiooni sagedus on 275 hertsi. Inimese nahk tajub seda tüüpi värinaid kõige paremini.

Folmer katsetas nutikat roolisüsteemi algtüüpi simulaatoril 12 vabatahtlikuga. Esialgsetes katsetes töötas see üsna hästi.

Siiski on kohe vaja teha oluline täiendus ning suurendada värisevat rooliosa, sest mõne inimese juhtimisharjumused on sellised, et nende käed ei pruugi asuda vibreeriva ala peal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles