Tallinnas tõusis mõne parkimismaja tasu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse platsi alune parkla.
Vabaduse platsi alune parkla. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsuse ees asuva Vabaduse väljaku aluse parkimismaja hinnad tõusid juba eelmise aasta lõpus. Kallinenud on ka Solarise parkimismaja teenus.

Vabaduse väljaku aluses parklas tegutseva Ühisteenuste parklate grupi juhi Aarne Sepa sõnul on hinnatõusu üks põhjus suures nõudluses, parklat haldava AS Tallinna Tööstuspargid juhataja Ivar Lindpere väitel tekitas kallinemise ka soojuse ja elektri hinnatõus.

Sepp ütles, et varem oli Vabaduse väljaku aluses parklas tunnihind kaks eurot, nüüd aga 2,40.

«Hinnatõus on põhjustatud kasutusaktiivsusest,» selgitas Sepp. «Tegemist on ikka suhteliselt väikese parkimismajaga linna südames, kus on vaid 123 kohta. Autod ei mahtunud enam siia ära ja mis veel paremini olukorda reguleerib kui hind. Tallinna teistes parkimismajades ei ole me hinda tõstnud ning pole ka selget plaani, et me seda lähiajal teeksime.»

Ta lisas, et Ühisteenused ei kavatse lähiajal tõsta ka Viru keskuse parkla hindu. Seal maksab parkimistund 1,8 eurot. Kuna võrreldes Vabaduse väljaku alusega on tegemist suurema pinnaga, pole mingit põhjust seal teenust kallimaks teha. Pealegi on asi veel selles, et kui Vabaduse platsi all on soojustus ning selle eest tuleb maksta, siis Viru keskuse ülemistel korrustel niisugune hüve puudub.

«Ka teistes meie parkimismajades on täituvus piisavalt suur, kuid lähiajal seal hinnatõusu ette näha pole, kuigi oleme asja arutanud,» ütles Sepp. Ta märkis, et parkimishinda mõjutab loomulikult see, kui tiheda liiklusega ja suure nõudlusega kohas parkla asub.

«Kui rääkida Vabaduse väljaku aluse ja Solarise parkimismajadest, siis need on küttega ja soojad kohad, mis talvisel ajal on kindlasti rohkem eelistatud kui tänaval parkimine,» tõdes Sepp. «See tähendab, et ka teenuse pakkumiseks kulub rohkem raha.»

Vabaduse väljaku alust parklat haldab AS Tallinna Tööstuspargid, mille juhataja Ivar Lindpere ütles Postimehele, et endine hind on kehtinud 2009. aastast, kui parkimismaja avati, kuid elu on ümberringi kiiresti muutunud ning kõik kulud on kõvasti tõusnud.

«Kui vaadata Vabaduse väljaku kõrval olevate endiste tenniseväljakute kohal asuva parkla hindasid, siis seal maksab tund parkimist kolm eurot,» ütles Lindpere. «Meie hinnatase on sama kui südalinna tänavatel, aga meil on soe, valge ja puhas parkla, mistõttu me hoiame oma hindasid päris miinimumi peal. Samal ajal oleme äriühing ning peame ots-otsaga kokku tulema.»

Solarise keskuse haldusjuht Erko Reinmann ütles Postimehele, et Solarise 233-kohaline parkla Tallinna südalinnas on siiani soodsaim – pool tundi parkimist maksab ühe euro ning makseautomaadis Solaris Clubi kliendikaarti kasutades on kolmas parkimistund tasuta.

«Varem kehtinud tariif 80 senti poole tunni eest on püsinud samana keskuse avamisajast alates ning nüüdse tõusu tingis halduskulude suurenemine,» selgitas Reinmann.

Europark Estonia juhatuse liige Lauri Kasper ütles Postimehele, et lähiajal ei ole firmal küll kavas parkimismajades hindu tõsta. Viimase poole aasta jooksul pole Rävala ja Tornimäe parkimismajades hinnad kasvanud.

«Turg ning nõudmise ja pakkumise suhe määrab loomulikult hinna, kuid Rävala ja Tornimäe parkimismajas ei tekita see küll hinnatõusu,» kinnitas Kasper. Ta lisas, et nendes majades maksab parkimine 1,2 eurot poole tunni eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles