Ülikoolid saavad riigilt tegevustoetuseks üle 95 miljoni euro

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsus otsub neljapäevasel istungil eraldada kuuele Eestis tegutsevale ülikoolile 95,5 miljonit eurot tegevustoetuseks.

Alates 2013. aastast eraldatakse ülikoolidele kõrgharidustaseme õppe läbiviimiseks senise riikliku koolitustellimuse asemel tegevustoetust, teatas valitsuse pressiesindaja.

Toetuse eraldamiseks sõlmitakse õppeasutuse ning haridus- ja teadusministri vahel kolmeks aastaks haldusleping. Leping lähtub ülikooli missioonist, eesmärkidest ja ülesannetest ning riigi vajadustest. Selles lepitakse kokku poolte õigused ja kohustused, vastutus ja tegevustoetuse eraldamise kord. Halduslepingu igal aastal sõlmitava lisaga ehk tulemuslepinguga määratakse vastava kalendriaasta eelarve, selle eraldamise tingimused ning erisused õppetöö läbiviimisel.

Tartu Ülikoolile 38 miljonit

2013. aasta tulemuslepingu eelnõu kohaselt on Tartu Ülikoolile (TÜ) eraldatava tegevustoetuse maht 38 006 522 eurot.

TÜ rahvusülikoolina tagab eesti keeles kõrghariduse omandamise humanitaar-, sotsiaal-, arsti- ja loodusteaduste alal. Lepingu eelnõu kohaselt vastutab TÜ kõrgel tasemel ja ühiskonna vajadustele vastava õppe eest usuteaduse, psühholoogia, sotsiaalteaduste, ajakirjanduse ja infolevi, õiguse, bio- ja keskkonnateaduste, matemaatika ja statistika, meditsiini, tervishoiu ja spordi õppekavagrupis.

Koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga vastutab TÜ kõrgel tasemel õppe läbiviimise eest informaatika ja infotehnoloogia ning füüsikaliste loodusteaduste õppekavagrupis ja koos analüüsitakse edasisi tegevusi õppekava arendamiseks. Koostöös Tallinna Ülikooliga lepitakse kokku edasine koostöö ja tööjaotus keelte ja kultuuride, humanitaaria ning õpetajakoolituse ja kasvatusteaduse õppekavagruppides. Koostöös Eesti Maaülikooliga analüüsib TÜ keskkonnahoiu õppekavagrupi tööjaotust, ühiselt Tallinna Ülikooliga ajakirjanduse ja infolevi ning sotsiaalteaduste õppekavagrupi tööjaotust.

Lisaks on kokku lepitud, et TÜ vähendab õppekavade arvu, toetab ettevõtlusõpet, suurendab üliõpilaste lõpetamise efektiivsust loodus- ja täppisteaduste valdkonnas, suurendab õppe rahvusvahelistumist, parandab doktoriõppe lõpetamise efektiivsust ning arendab õppejõudude õpetamis- ja juhendamisoskusi.

TÜ-l on õigus avada töötavatele õpetajatele suunatud õppekavasid, millel on võimalus õppida ilma õppekulusid hüvitamata ning koostöös Tallinna Ülikooli ning haridus- ja teadusministeeriumiga viiakse läbi õpetajate kutseaasta tugiprogrammi.

Tehnikaülikoolile 25,5 miljonit

2013. aasta tulemuslepingu eelnõu kohaselt on Tallinna Tehnikaülikoolile (TTÜ) eraldatava tegevustoetuse maht 25 484 515 eurot.

Lepingu eelnõu kohaselt vastutab TTÜ kõrgel tasemel ja ühiskonna vajadustele vastava õppe eest tehnika, tootmise ja tehnolooiga, transporditeenuste, ärinduse ja halduse ning arhitektuuri ja ehituse õppekavagruppides. Koostöös Tartu Ülikooliga vastutab TTÜ kõrgel tasemel õppe läbiviimise eest informaatika ja infotehnoloogia ning füüsikaliste loodusteaduste õppekavagrupis ja koos analüüsitakse edasisi tegevusi õppekava arendamiseks. Koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga lepitakse kokku arhitektuuriõppe koostöövõimalustes. TTÜ toetab regionaalset kõrghariduse omandamist Ida- Virumaa ja Saaremaa kolledžite kaudu ning inseneripedagoogika valdkonna arengut läbi täienduskoolituse, vajadusel ka magistriõppe õppekavade loomise.

Lisaks on kokku lepitud, et TTÜ vähendab õppekavade arvu, toetab ettevõtlusõpet, suurendab üliõpilaste lõpetamise efektiivsust, suurendab õppe rahvusvahelistumist, töötab välja doktoriõppe tulemuslikkuse parandamise tegevuskava ning populariseerib loodus- ja täppisteaduste ning tootmise, tehnoloogia ja ehituse õppekavasid.

Tallinna Ülikoolile 13,9 miljonit

2013. aasta tulemuslepingu eelnõu kohaselt on Tallinna Ülikoolile (TLÜ) eraldatava tegevustoetuse maht 13 852 932 eurot.

Lepingu eelnõu kohaselt vastutab TLÜ kõrgel tasemel ja ühiskonna vajadustele vastava õppe eest kasvatusteaduste alal, sotisaalteenuste ja isikuteeninduse õppekavagruppides ning filmi- ja videokunsti, Lähis- Ida ja Aasia kultuuriloo, koreograafia ning suulise tõlke õppekavadel. Koostöös Tartu Ülikooliga vastutab TLÜ kõrgel tasemel õppe läbiviimise eest keelte ja kultuuride, humanitaaria ning õpetajakoolituse ja kasvatusteaduse õppekavagruppides. Koos analüüsitakse edasisi tegevusi õppekava arendamiseks. Koostöös Tartu Ülikooliga lepitakse kokku edasine koostöö ja tööjaotus ajakirjanduse ja infolevi ning sotsiaalteaduste õppekavagruppides. Koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga analüüsib TLÜ kunstide õppekavagrupi ja kunstiõpetajate õppekava tööjaotust, ühiselt Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiaga muusikaõpetajate õppekavade tööjaotust.

Lisaks on kokku lepitud, et TLÜ vähendab õppekavade arvu, arendab üliõpilaste ettevõtlikkusega seotud oskusi, suurendab üliõpilaste lõpetamise efektiivsust, suurendab õppe rahvusvahelistumist ning parandab doktoriõppe lõpetamise efektiivsust.

TLÜ-l on õigus avada töötavatele õpetajatele suunatud õppekavasid, millel on võimalus õppida ilma õppekulusid hüvitamata ning koostöös Tartu Ülikooli ning haridus- ja teadusministeeriumiga viiakse läbi õpetajate kutseaasta tugiprogrammi.

Maaülikoolile 8,9 miljonit

2013. aasta tulemuslepingu eelnõu kohaselt on Eesti Maaülikoolile (EMÜ) eraldatava tegevustoetuse maht 8 894 099 eurot.

Lepingu eelnõu kohaselt vastutab EMÜ kõrgel tasemel õppe läbiviimise, kvaliteedi ja arendamise eest põllumajanduse, metsanduse ja kalanduse ning veterinaaria õppekavagruppides. Koostöös Tartu Ülikooliga vastutab EMÜ kõrgel tasemel õppe läbiviimise eest keskkonnahoiu õppekavagrupis ja koos analüüsitakse edasisi tegevusi õppekava arendamiseks. Koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga lepitakse kokku edasine koostöö ja tööjaotus tehnika, tootmise ja tehnoloogia ning arhitektuuri ja ehituse õppekavagruppides.

Lisaks on kokku lepitud, et EMÜ vähendab õppekavade arvu, arendab üliõpilaste ettevõtlikkusega seotud oskusi, suurendab üliõpilaste lõpetamise efektiivsust, suurendab õppe rahvusvahelistumist ning töötab välja doktoriõppe tervikliku tegevusplaani.

Kunstiakadeemiale 4,8 miljonit

2013. aasta tulemuslepingu eelnõu kohaselt on Eesti Kunstiakadeemiale (EKA) eraldatava tegevustoetuse maht 4 751 790 eurot.

Lepingu eelnõu kohaselt vastutab EKA kõrgel tasemel ja ühiskonna vajadustele vastava õppe eest kunstide õppekavagrupis ning arhitektuuri ja linnaplaneerimise õppekaval ning panustab disainihariduse arengusse. Koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga lepitakse kokku arhitektuuriõppe koostöövõimalustes. Koostöös Tallinna Ülikooliga analüüsib EKA kunstide õppekavagrupi ja kunstiõpetajate õppekava tööjaotust.

Lisaks on kokku lepitud, et EKA vähendab õppekavade arvu, arendab üliõpilaste ettevõtlikkusega seotud oskusi, kaasab enam tööandjaid õppetöö planeerimisse, töötab välja doktoriõppe tervikliku tegevusplaani ja suurendab rahvusvahelistumist.

Muusika- ja teatriakadeemiale 4,4 miljonit

2013. aasta tulemuslepingu eelnõu kohaselt on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiale (EMTA) eraldatava tegevustoetuse maht 4 383 974 eurot.

Lepingu eelnõu kohaselt vastutab EMTA muusika- ja teatrialase õppe läbiviimise, kvaliteedi ja arendamise eest. Koostöös Tallinna Ülikooliga analüüsib EMTA muusikaõpetajate õppekava arendamise võimalusi. Lisaks on kokku lepitud, et EMTA vähendab õppekavade arvu, arendab üliõpilaste ettevõtlikkusega seotud oskusi, kaasab enam tööandjaid õppetöö planeerimisse ning töötab välja doktoriõppe tervikliku tegevusplaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles