PPA loobub eurorahade eest renoveeritud piirivalvelaevast Valvas

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PVL-109 Valvas
PVL-109 Valvas Foto: Peeter Langovits

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja piirivalvekolonel Tõnu Hunt saatis siseministeeriumile taotluse, milles soovib teenistusest välja arvata piirivalvelaeva PVL-109 Valvas.

Seoses sellega, et alates eelmise aasta septembrist on PPA teenistuses uus multifunktsionaalne laev PVL-101 Kindral Kurvits, soovib amet teenistusest välja arvata madala funktsionaalsusega ja amortiseerunud laeva PVL-109.

Avamere patrull-laev PVL-109 Valvas on ehitatud aastal 1943 USAs ja olnud piirivalve kasutuses aastast 1997. Vaatamata korpuse heale seisukorrale vajab laev kõrge ea tõttu laevale oluliste süsteemide pidevat hooldust ja suuremahulisi renoveerimisi.

PVL-109 oluliste sõlmede tehnilise seisundi 2013. aasta jaanuari hinnangute põhjal ei vasta tehnilistele tingimustele laeva roolimasin ja pea-elektrimootor.

Laeva edasine teenistuses hoidmine ei ole Hundi hinnangul ohutu arvestades ilmnenud asjaolu, et seadmete väsimusest tingitud tehnilised riskid on sõlmedes, millest sõltub otseselt laeva meresõiduohutus.

Riskide realiseerumisel (oluliste seadmete rike sõidu ajal) seatakse Hundi väitel tõsiselt ohtu meeskond, laev ise ja ka ümbritsev keskkond.

PVL-109 renoveeriti Välispiirifondist kahe projekti raames, milles ELi toetus moodustab 323 364 eurot. Lähtuvalt VPF reeglitest kestab abikõlbulikkuse periood kuni 2019. aasta lõpuni. Välisabi jääk 2013. aasta lõpu seisuga on 194 018 eurot.

«Laev PVL-109 tuleb arvata teenistusest välja tehnilistel põhjustel, millised ei võimalda laeva ohutut käitamist,» seisab taotluses. «Laeva süsteemide edasine renoveerimine ei ole otstarbekas tulenevalt tööde suurest prognoositavast maksumusest ning laeva üldisest vanusest ja seisukorrast.»

Laeva PVL-109 miinimumrežiimil hoidmise kulud kuni abikõlbulikkuse perioodi lõpuni on hinnanguliselt 987 200 eurot. PVL-109-st loobudes saaks PPA laevastik selle summa kasutada otstarbekamalt ja eesmärgipärasemalt teenistuses olevate laevade võimekuse tagamiseks.

PPA taotleb välisabi jäägi summa (194 018 eurot) mitte tagasi maksmist, kuivõrd laeva tehniline seisukord on halvenenud meist mitteolenevatel asjaoludel, kirjutas Hunt, lisades, et teadaolevalt on Meremuuseum väljendanud valmisolekut leida PVL-109 jaoks kaikoht ning Ameerika Saatkond Tallinnas kaalub võimalust laeva remondiks ja kohandamist ürituste läbiviimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles