Harju maakohus tõmbab teiste kohtute inimesed endale

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ringkonnakohtu esimehe Urmas Reinola sõnul meelitab kohtujuristi konkurss Harju maakohtus neilt ära just tublimaid ja tugevamaid töötajaid.
Tallinna ringkonnakohtu esimehe Urmas Reinola sõnul meelitab kohtujuristi konkurss Harju maakohtus neilt ära just tublimaid ja tugevamaid töötajaid. Foto: Andres Haabu

Justiitsministeeriumiga sõlmitud kokkuleppe alusel luuakse Harju maakohtusse iga kohtuniku juurde kohtujuristi ametikoht. Teised kohtud ja kohtuastmed on aga pahased, sest nende personal kandideerib nüüd Harju maakohtusse tööle.

«Varem tülitsesid kohtunikud ikka justiitsministeeriumiga, nüüd on aga tüli toodud kohtusüsteemi sisse, meie enda õue peale,» ütleb Märt Rask. Asi, millele Riigikohtu esimees siin viitab, on justiitsministeeriumi algatatud pilootprojekt, mille eesmärgiks on luua Harju maakohtusse ligi 70 kohtujuristi kohta ehk iga kohtuniku kõrvale veel eraldi jurist. Kohtunikud ise kasutavad nende kohta sõna «kohtunikuabi», aga Rask soovitab seda vältida. «See on väärikas iseseisev amet, mitte mingi «abi»,» räägib ta.

Nii on näiteks juhtunud, et praegu Tallinna ringkonnakohtus töötavad konsultandid (kas just kõik, aga valdav enamus) kandideerivad Harju maakohtusse loodavatele kohtujuristide ametikohtadele. «Just tublimad ja tugevamad konsultandid on esitanud avalduse,» selgitab ringkonnakohtu esimees Urmas Reinola. «Loomulikult mõjutab see meid otseselt. Õhkkond ei ole hea ja lõpuks teeb see raskemaks meie töö, pikendab menetlust. See tuleb. See on paratamatu,» rääkis ta.

Ringkonnakohtus vanemkonsultandina töötav Kairi Mururand lisab omaltpoolt, et keegi ei taha ju harjumuspärasest töökohast ära minna, aga kui samas kõrval pakutakse kaks korda kõrgemat palka enam-vähem sama töö eest, siis… mõelge ise edasi.  Kindlasti pole asi ainult Tallinna kohtutes, sest  kandideeritakse ka mujalt – Tartust, Pärnust või Virust.

Harju maakohtu esimees Helve Särgava ütleb samuti, et ta pole detailset ülevaadet teinud, kes ja kuskohast on Harju maakohtu kohtujuristi ametikohtadele avalduse esitanud, aga: «Eks kandideerijaid on igalt poolt.»

Siit tulebki probleemi esimene tahk. Harju maakohtusse tekkivad kohtujuristide kohad tõmbavad ära konsultante teistest kohtutest. Miks nad ei peakski, kui konsultant saab praegu palka 835 eurot, aga kohtujurist hakkab saama 1690 eurot kuus. «Ma ei oska öelda, kes ja kui palju meilt nüüd Tallinnasse kandideerib, seda infot ei saagi töötajatelt otse küsida,» ei oska ka Tartu maakohtu, Tartu ringkonnakohtu ja Tartu halduskohtu pressiesindaja Krista Tamm öelda mingeid konkreetseid numbreid, küll aga lisab ta: «Loomulikult on see aga tekitanud meie konsultantide seas negatiivseid emotsioone. Räägitakse ebaõiglasest kohtlemisest.  Räägitakse hoobist motivatsioonile.»

See on probleemi teine külg – tüli ja rivaalitsemine on toodud süsteemi. Ühes kohtus vaadatakse, et teise kohtusse tehakse terve hulk uusi kõrgema palgaga töökohti  ja siis küsitaksegi, miks meie ei saa?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles