Ehtne ja realistlik poisteraamat

Jaanika Palm
, lastekilastekirjanduse uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Juhan Voolaid  
«Kulla­mäe lood»
Illustreerinud Andres Kuura
Atlex
228 lk
Raamat Juhan Voolaid «Kulla­mäe lood» Illustreerinud Andres Kuura Atlex 228 lk Foto: Repro

Kuigi poisteraamatute traditsioon on eesti lastekirjanduses küllalt tugev olnud (Oskar Luts, Jüri Parijõgi, Jaan Rannap jt), ilmub praegu poisteraamatuid, aga ka poistest peategelastega teoseid haruharva. Ilmselt on see ka üks põhjustest, miks tüdrukud on viimase kümnendi jooksul muutunud teostes tuntavalt androgüünsemaks, kandes muu hulgas sageli ka enamasti just poistele omistatavaid jooni. See aga ei kustuta ometi noorte meeslugejate nälga täisvereliste poisstegelaste järele.

Mudilasea ületanud poistel pole sageli valikut realistlike ja fantaasiaraamatute vahel. Praeguste laste tavaelust jutustavaid raamatuid on õige napilt, pole muud teha kui suunduda fanatasy kallale. Õnneks on nüüd pisut rohkem valikuvõimalusi.

Juhan Voolaiu «Kullamäe lood» on ehtne realistlik poisteraamat. Teos räägib parimas poisieas Heiki ja tema sõprade Aavo ja Priidu seiklustest kodusel Kullamäel ja selle ümbruses Uueveskil. Uueveski on Viljandi linnaosa, kus, nagu kirjutatakse järelsõnas, on üles kasvanud autori isa ja veetnud suved nii autor kui ka tema tädipoeg, teose illustraator Andres Kuura. Kuigi raamatu kirjutamine on toimunud ennekõike isa initsiatiivil, pole tegemist kindlasti memuaaride, vaid ilukirjandusliku teosega, mis põhineb mälestustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles