Tiritamm: Kes valvab selle üle, et õige lumi õigesse kohta sajaks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Laura Brita Valdvee

Mis te arvate, mida teevad päkapikud, kui kiired jõulutoimetused on seljataha jäänud? Kui laste teod on kirja pandud, sussidesse üllatused poetatud ja jõuluvanagi oma kingituseringiga lõpule jõudnud?

Ah et viskavad jalad seinale ja hakkavad uuteks jõuludeks jõudu koguma? Kaugeltki mitte! Sellised vilkad tegelased ei malda käed rüpes istuda ja aega surnuks lüüa. Lapsi aasta läbi jälgida nad ka ei soovi — nondelegi peab jääma veidi mahti hinge tõmmata ja korda saata mõned salakrutskid, millest keegi midagi teada ei saa. Või kui, siis vahest oma lapselapsed paljude-paljude aastate pärast.

Aga päkapikud, mida nad siis teevad? Nemad hakkavad lumememmede hooldajaks. Lumememmed on nimelt terviklikud tegelased nagu sina ja mina ja päkapikkki. See, et sa lumememme pealtnäha ühetaolisest lumest kokku veeretad, on ainult näiliselt nii. Tegelikult ootavad lumememmeosakesed lume sees põnevusega aega, mil nad taas palliks kokku veeretatakse ja nad üheskoos lumetegelase moodustavad.

Parim lumemees valmibki siis, kui kõik osakesed kenasti oma kohtadele asetuvad. Seetõttu tundub vahel, kui paikapandud käsi juba viiendat korda potsti! maha kukub, nagu oleks lumi jonnakas. Ent kui korra lasta pilgul ringi käia ja pihuga lund haarata, võib juhtuda, et see satub just ettenähtud paika ning lumemees saabki valmis.

Mida teevad seejuures päkapikud? Nemad jälgivad lumepilvedes, et kõik õiged lumehelbed kenasti ühte kohta maha sajaksid. Ei saa ju teha korralikku lumemeest, kui tema pea lumi on langenud Viljandisse, käte lumi Põltsamaale ja kõhu oma hoopistükkis Häädemeestele! Päkapikud peavad hoolega valvet. Ja kui lumememme meisterdamiseks läheb, annavad vahel ka vihjeid, kuhupoole palli lükata.

Kas oled vahel mõelnud, miks sa ühe lumepalli just sinna ja teise tänna veeretad? Ehk seetõttu, et oled silmanurgast märganud punast päkapikumütsi vilksatamas?

Kui lumememmed ja -mehed valmis, käivad päkapikud neid aeg-ajalt vaatamas ja patsutamas ning et neil elu igavaks ei läheks, jutustavad nad üksteisele, mida lapsed põneval jõuluootuse ajal korda saatsid.

Kevade saabudes hakkab päike lumememmesid tasapisi sulatama ning helvestest saavad piisad. Nüüd on päkapikkudel käed-jalad jälle kibekiiret tööd täis, et kõik piisad õigesse ojja, merre ja pilve satuksid. Et siis uuel talvel uue lumena mõnes teises kohas maha sadada. Nii lumemeestel kui lastel oleks ju õige igav, kui igal aastal ühed ja samad näod vastu vaataksid.

Et lumememmed on oma näilisest rahulikkusest hoolimata peaaegu niisama elavad tegelased kui päkapikud, ei malda nad ju suvi läbi pilves kõhutada ja passida, millal ilm ometi nõnda külmaks läheb, et lumena maha langeda ja palliveeretajaid ootama jääda. Kus sa sellega! Lumememmed sajavad alla vihmana, et kasta aasalilli, metsaseeni ja — mis neile eriti meeldib — porgandipeenraid, et oma tulevaste ninakestega juba eos tutvust teha. Pikkadel sumedatel sügisõhtutel krabistavad nad aga vihmana laste akna taga, et tuua unenägudesse plaane uutest lumemöllustest kohtumistest.

Ja päkapikud, nemad peavad järge, et lumemehed kord jälle õigesse pilve tagasi jõuaksid. Kuni läheneb aasta lõpp, kogunevad lumepilved ning nad asuvad taas jõulutööle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles