Masuaegne tööpuudus ei pane noori õppima

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored tööturul.
Noored tööturul. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Tallinna Ülikoolis (TLÜ) koostatud raport pöörab pea peale retoorika, mida Eesti poliitringkondades pikka aega viljelda armastatud – masu ei pane tegelikult noori õppima ja kutseharidus ei kaitse töötuse eest.

TLÜ rahvusvaheliste ja sotsiaaluuringute instituudi vanemteadur Marge Unt näitab statistikaameti 2001.–2011. aasta andmetele tuginedes, kuidas Eesti avatud majandus mängib noortega piltlikult öeldes ruletti – kriisi ajal vähenevad noorte inimeste töövõimalused järsult, samas võidavad nad majanduse tõusudest.

Näiteks kui 2008. aastal oli riigi ligi 180 000st 15–24-aastasest noorest töötuid 7,5 protsenti, siis 2010. aastaks juba 40,6 protsenti, kustutades täielikult kogu buumiajaga saavutatu. Masu näitas, et kui üldiselt käib täiskasvanute ja noorte töötus Eestis käsikäes, siis kriis andis täiskasvanutele olulise eelise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles