Allikad: Prantsuse ja Mali väed kontrollivad Timbuktud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali sõdurid.
Mali sõdurid. Foto: SCANPIX

Prantsuse ja Mali väed võtsid esmaspäeval oma kontrolli alla ajaloolise Timbuktu linna, mille islamistid hõivasid mullu märtsis, teatasid sõjaväe- ja valitsusallikad.

«Mali ja Prantsuse armee kontrollivad Timbuktud täielikult. Kõik on kontrolli all,» ütles tundmatuks jääda soovinud Mali armee kolonel.

Prantsuse president François Hollande ütles esmaspäeval, et «me oleme seda lahingut võitmas».

Prantsuse väed piirasid esmaspäeva hommikuks iidse kõrbelinna sisse ja saatsid maaväed hõivama linna lennuvälja.

Väidetavalt süütasid islamistid enne vägede saabumist Timbuktu hindamatu väärtusega iidsete käsikirjade hoidla. Kahju suurus pole veel teada.

Prantsusmaa sekkus Mali konflikti 11. jaanuaril, et peatada Al-Qaeda äärmuslastega seotud kolme islamistliku rühmituse edasitung pealinna Bamako suunas ja vallutada tagasi nende kätte langenud riigi põhjaosa.

Mullukevadine sõjaväeline riigipööre tekitas selles Lääne-Aafrika riigis võimuvaakumi, mis võimaldas tuareegidel kuulutada riigi põhjaosas välja Azawadi riigi, kuid äärmusislamistid tõrjusid nad peagi kõrvale, lubades rajada selles Prantsusmaast suuremas piirkonnas islamiriigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles