Tallinna ühistranspordi kasutajaskond kasvab

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ühistransport.
Tallinna ühistransport. Foto: Laura Oks

Esialgsed loendusandmed näitavad, et tasuta ühistranspordile üleminek on toonud kaasa ühistranspordi kasutamise kasvu umbes kümnendiku võrra.


Sellest johtuvalt on jaanuarikuu jooksul kasvanud ka Tallinna ühtse piletisüsteemi ühistranspordiliine teenindavate sõidukite arv ning muudeti paljude bussiliinide ning kõikide trolli- ja trammiliinide sõiduplaani, teatas Raepress.

Ühissõidukite lisamisega kasvas põhiliinide veovõime, lühenesid intervallid ning paranesid ümberistumise võimalused. Ühistranspordiliine teenindab kokku 482 sõidukit, sh 351 bussi, 74 trolli ja 57 trammi.

«Mitme liini kasutatavus on märkimisväärselt kasvanud, seetõttu tuli nende liinide sõidugraafikut tihendada ning sõidukeid lisada. Ka liiklusvoogude monitooring tõestab, et kesklinnas on sõiduautosid märgatavalt vähemaks jäänud, mis näitab ilmselt seda, et paljud on isikliku sõiduki asemel ühistransporti kasutama hakanud,» ütles abilinnapea Taavi Aas.

Eesti Uuringukeskus OÜ poolt 21.-24. jaanuaril viiesaja tallinlase hulgas läbi viidud tasuta ühistranspordi monitooring näitas, et jaanuaris kasutas ühistransporti vähemalt korra 85 protsenti küsitletutest. Nendest pea iga päev on ühistranspordiga sõitnud 42 protsenti ja mitmel päeval nädalas 26 protsenti. 2011. aasta kevadel näiteks kasutas ühistransporti 75 protsenti pealinlastest, seega on praegu ühistranspordi kasutajaid kümne protsendi võrra rohkem.

Praeguseks on tallinlastele väljastatud umbes 218 000 ühiskaarti, seega on endale moodsa tasuta sõidu õigust tõendava dokumendi soetanud iga teine tallinlane. Lisaks tallinlastele on Tallinna ühistranspordi kasutamiseks ühiskaardi soetanud ka paljud teiste kohalike omavalitsuste elanikud - praeguseks on käibele lastud kokku 312 000 ühiskaarti.

Rahvastikuregistris oli 30. jaanuari hommikuse seisuga Tallinna elanikuna arvel 422 830 inimest. Aasta algusest, seega vaid ühe kuuga on pealinna ametlik elanikkond kasvanud 3000 inimese võrra. Võrdluseks - kogu möödunud aasta jooksul kasvas tallinlaste arv kokku 3686 inimese võrra.

Aasa hinnangul on tallinlaseks registreerimise aktiivsuse hüppelise kasvu peamiseks põhjuseks asjaolu, et kõik rahvastikuregistris Tallinna elanikuna arvel olevad inimesed saavad alanud aasta algusest Tallinna ühtse piletisüsteemi ühistranspordis tasuta sõita.

«See oli paljudele reaalselt Tallinnas elavatele, kuid rahvastikuregistris mingil põhjusel ikkagi mujal asuva elukohaga arvel olevatele inimestele kindlasti veel üks täiendav põhjus, miks oma tegelik elukoht ametlikult registreerida ehk oma elukohaandmed tegelikkusega vastavusse viia,» ütles Aas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles