Aprill! Aprill!

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teatavasti tõuseb pension alates 1. aprillist tänu pensionisüsteemi indekseerimisele. Õnnitlen! Aga tegelikult on see aprillinali, väga halb nali, sest tegelikult pensionärid ei saa rohkem raha kätte.

Kui juhtud olema töötav pensionär, siis tulumaksuvabalt saad kätte 336 eurot ja mis ületab selle summa, maksustatakse. Täites tuludeklaratsiooni, on võimalik osa tulumaksust kätte saada. Kui praegu on keskmine pension umbes 305 eurot, siis 2016. aastaks lubatakse koguni keskmiseks pensioniks 357 eurot.

Praegu on minu arvestuslik pension 370 eurot kuus, kätte saan 332 eurot, 38 eurot läheb riigile tagasi tulumaksuna. Mu pensionile aprillis lisatav summa suurendab veelgi tulumaksu. Mis kasu minul sellest on? Rääkides kasust, meenub mulle Artur Rinne lauldud lauluke: ”Mis kasu mul kõhust, kui tühi on ta, või rusikais kätest, kui lüüa ei saa ...“

Parempoolne valitsus, eelkõige Reformierakond, on lubanud meid viia viie rikkama riigi hulka, kus kõigil oleks lust ja lillepidu. Aga kõigil ei ole. Ühe käega antakse, kahe käega võetakse. Elektri ja kaupade hinnad tõusevad, elukalliduse tõusul ei näi olevat otsa ega äärt.

Selle asemel et uskuda Reformierakonna kulunud valimisloosungit ja langetada 2015. aastal protsendi võrra tulumaksu, mis jätab peaministrile kätte 48 ja keskmise palgaga töötajale seitse eurot ning alampalga saajale ühe euro, võiks olla õiglasem tegu tõsta tulumaksuvaba miinimumi määra, mille tulemusena jääks kõigile kätte võrdne summa.

Alampalk on praegu 320 eurot, patt oleks sellelt veel kinni pidada tulumaksu. Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine oleks hea lahendus nii pensionäridele kui kõikidele neile, kellel töötasu kesine. Sellise ettepaneku tegin rahvakogu veebilehel, see leidis piisavalt toetust, kuid kas valitsus arvestab sellega? Kui arvestaks, oleks kasu pensionitõusustki.

Kui valitsus kurdab, et riigikassa võib sedasi tühjaks jääda, eks tõstku siis kõrgepalgaliste tulumaksumäära. Miks peab riigi raskuskese olema kõige väiksema sissetulekuga inimeste õlgadel?

Loodan, et seda on kuulda ka Toompeal, kui meie, Pärnu pensionärid, hüüame aprillis oma pensioni kätte saades: ”Aprill, aprill!“ Kui kuulevad, kas reageerivad?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles