USA: Prantsusmaa väed edenevad Malis oodatust tõhusamalt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Leon Panetta
USA kaitseminister Leon Panetta Foto: SCANPIX

Prantsusmaa väed on Malis islamistide vastu edenenud oodatust tõhusamalt ja «palju kiiremini», kui USA seda ootas, kuid nüüd seisab neil ees julgeoleku tagamine regioonis pikema ajaperioodi jooksul, tõdes eile Ühendriikide kaitseminister Leon Panetta.

«Nad on liikunud palju kiiremini, kui me arvasime. Nad kontrollivad praegu Timbuktu ja Gao linnu ja on liikunud veelgi põhja poole, et vabastada sealgi asulaid,» ütles Panetta uudisteagentuurile AFP antud intervjuus.

«Need on väga head edusammud,» hindas minister.

Prantsuse president François Hollande külastab täna Malit, et avaldada toetust endises koloonias islamistidega võitlevatele Prantsuse sõduritele ning kiirendada nende asendamist Aafrika vägedega. Hollande ütles pärast visiidi avalikustamist, et kavatseb Prantsuse sõdureid toetada ja julgustada ning kanda hoolt selle eest, et Aafrika väed võimalikult kiiresti Malisse jõuaksid.

Presidenti saadavad välisminister Laurent Fabius, kaitseminister Jean-Yves Le Drian ja arenguminister Pascal Canin.

Prantsusmaa saatis kolm nädalat tagasi oma sõdurid appi Mali vägedele, et tõrjuda tagasi riigi põhjaosas suured alad hõivanud islamistide pealetung.

Kõigepealt sõidab Hollande Timbuktusse, kus ta kohtub sõduritega ning külastab 700-aastast Djingareyberi mošeed, mis on UNESCO maailmapärandi nimekirja arvatud, ja Ahmed Baba raamatukogu, kus islamistid enne põgenemist hindamatuid iidseid käsikirju põletasid.

Hollande külastab Timbuktud koos Mali ajutise presidendi Dioncounda Traoréga ning nad suunduvad seejärel pealinna Bamakosse töölõunale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles