Aadu Must Toomi sõnadest: poliitiku arvamus see pole

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna liige Aadu Must
Keskerakonna liige Aadu Must Foto: Peeter Langovits

Keskerakonna juhatuse liige Aadu Must leiab, et Yana Toomi väljaütlemised eesti keele ja rahvuse väljasuremise teemal ei ole mitte poliitiku arvamus, vaid kellegi tähelepanu püüdmise katse.

«Nii palju võin ma öelda, et poliitiku arvamus see loomulikult ei ole – ärge, ajakirjanikud, solvuge, aga Yana Toom üritab teatud ajakirjanikumallide järgi käituda ja minu meelest on ta järjekordselt midagi sellist teinud: ilmselt otsib intriigi, sündmust sellistes kohtades, kus oleks vaja mõelda rohkem,» sõnas Must.

«Ma isegi ei tea, kas ta ise mõtleb nii, kuidas ta räägib. Ilmselt ta proovis võita tähelepanu. Kelle tähelepanu, ma ei saa aru,» lausus Must.

«Probleemid on tõsised. Aga mina olen harjunud probleeme analüüsima nii, nagu seda teadusmaailmas tehakse, võttes kõik poolt- ja vastuargumendid, aga mitte mängima mingisuguse variandiga, mida me kõik üritame minu meelest ära hoida. Maailmas on võimalikud erinevad arengud ja kui keegi võtab variandi C ja ütleb, et nüüd räägime sellest, ei ole see asjalik ja eriti, kui ta ei näita, mis meist sõltub ja mis mitte. Meist sõltub üpris palju ja igaüks peab oma tööd tegema, mitte ehmatama inimesi või unistama või kaklema või solvama…» arutles Must.

Ta rõhutas, et ta ei ole Yana Toomiga sellest rääkinud ega kuulnud algteksti, mistõttu ta arvamus on esialgne.

Riigikogu liige Yana Toom ütles portaali Baltija ajakirjanikule antud intervjuus, et eesti keel on väljasurev keel ning eestlased väljasurev rahvas. Laupäeva hommikul teatas ta aga meediale, et nii intervjuu ilmutanud Baltija kui ka Postimees on tema sõnu moonutanud. «Mul on äärmiselt kahju, et minu kontekstist välja tiritud sõnad solvasid eestlasi – minu tegelik sõnum oli see, et eestlaste hirmust oma keele pärast tuleb aru saada ja sellega arvestada. Ning et see hirm teeb asja veelgi keerulisemaks,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles