Soome professor: seagripp on Soomes või jõuab kohale lähiajal

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näomaskid, mis aitavad vältida inimeste nakatumist seagrippi, apteegiletil Hongkongis.
Näomaskid, mis aitavad vältida inimeste nakatumist seagrippi, apteegiletil Hongkongis. Foto: AFP / Scanpix

Soome riikliku terviseinstituudi (THL) professori Petri Ruutu sõnul võib Mehhikos leviv seagripp juba olla Soomes või jõuab ta sinna lähiajal.


«Igal juhul jõuab haigus Soome mõne nädala jooksul,» prognoosis professor YLE uudistele antud intervjuus.

Ruutu sõnul on seagripil suurem tõenäosus muutuda pandeemiaks kui linnugripil, kuna see haigus levib ühelt inimeselt teisele.

Professori väitel on haiguse vastu olemas ravim, kuid varasemate pandeemiate vastu loodud vaktsiinid seagripi puhul ei aita.

Samas rääkis sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi osakonnajuhataja Tapani Melkas hommikutelevisioonile (Aamu-tv), et seagripist ei kujune tingimata sama tõsist haigust kui on linnugripp ja SARS.

Melkase sõnul on seagripp SARSist ohutum.

SARSi ehk ägeda respiratoorse sündroomi epideemia puhkes Hiinas 2003. aastal. Haigus levis 30sse riiki ja nõudis kokku 800 inimelu.

Aasiast umbes samal ajal liikvele läinud linnugripp on tapnud 250 inimest, haigestunuid on sadu.

Praeguse informatsiooni järgi oletas Melkas, et seagripp levib kiiremini kui eelmised epideemiad, kuid selle ohtlikkus ei vasta eelmistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles