Eesti tsiteerituim teadlane saab presidendilt ordeni

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Vilo
Jaak Vilo Foto: Andres Tennus/Tartu Ülikool

President annab tänavu teenetemärgi ka mitmele andekale teadlasele ja meedikule, teiste seas pälvivad kõrge tunnustuse kunstiajaloolane Krista Kodres, Eesti üks enim tsiteeritav teadlane Jaak Vilo, samuti aastakümneid rinnavähihaigeid opereerinud onkoloog Riina Kütner.

Teenetemärgi saavad Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi looja ja direktor, mitmete mereuuringute ekspeditsioonide juht Läänemerel ja Atlandi ookeanil Jüri Elken; samuti Eesti Kunstiakadeemia professor, kunstiajaloolane, koguteose «Eesti kunsti ajalugu» peatoimetaja Krista Kodres; tunnustatud tehnikateadlane ja energeetik, professor Aadu Paist Tallinna Tehnikaülikoolist, kelle põhitähelepanu on viimastel aastakümnetel koondunud kohalike kütuste, aga ka jäätmete energeetilisele kasutamisele.

Teenetemärgi saavad ka majandusteadlane, akadeemik Urmas Varblane Tartu Ülikoolist, kes on ka Eesti teadus- ja innovatsioonipoliitika seire programmi üks eestvedajatest ja põhitäitjatest; Küberneetika Instituudi direktor, mehhaanikateadlane, professor Andrus Salupere; bioinformaatikateadlane, akadeemik Jaak Vilo Tartu Ülikoolist, üks enim tsiteeritavaid Eesti teadlasi, kelle ülesandeks on olnud ka Eesti geeniteadlaste ja –tehnoloogide töö originaalsete tulemuste ja andmebaaside kättesaadavaks tegemine rahvusvahelisele teadlaskonnale.

Presidendilt saavad ordeni ka ka Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor, ülikooli arstiteaduskonna mikrobioloogia instituudi juhataja Irja Lutsar, kelle peamised teadussuunad on olnud seotud infektsioonihaiguste patogeneesi ja raviga peamiselt vastsündinutel ja HIV positiivsetel patsientidel; küberneetik Monika Oit ning informaatik ja programmeerija Arne Ansper, mõlemad Cybernetica AS-ist.

Meedikud

Eesti tänab ja tunnustab meie meedikuid. Eesti Punase Risti teenetemärgi saavad südamearst ja Eesti-Läti tervishoiualase koostöö arendaja Merike Salumäe Valga haiglast; neuroloog, suurepärane õppejõud ja väljapaistev teadlane, akadeemik Toomas Asser Tartu Ülikooli Kliinikumist.

Samuti saab ordeni aastakümneid rinnavähihaigeid opereerinud ja ravinud kirurg-onkoloog Riina Kütner Põhja-Eesti regionaalhaiglast; samuti sama haigla osakonnajuhataja, kirurg Jaan Tepp, kes on paljude Eesti nooremate kirurgide koolitaja ja kahel korral töötanud sõjakirurgina Afganistanis.

Eesti Punase Risti teenetemärgi saavad 124 korda verd loovutanud Valeriy Baluev ja 105 korda verd loovutanud Petr Prusak Kohtla-Järvelt ning 102 korda verd loovutanud Aili Käiro Tartumaa Mäksa vallast.

Kokku annab president tänavu riikliku teenetemärgi 99 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles