Kannatanu naistearsti süüasjast: isiku asemel tuleb keskenduda teole

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve tütar, kes sai arstliku eksimuse tõttu pöördumatu tervisekahjustuse.
Eve tütar, kes sai arstliku eksimuse tõttu pöördumatu tervisekahjustuse. Foto: Telesaade «Puutepunkt»

Pärnu maakohtus sel nädalal süüdimõistva kohtuotsuse saanud naistearsti süüasjas ei tuleks keskenduda mitte eksinud arsti isikule, vaid teole ja selle tagajärgedele, rõhutas kannatanu Eve kohtuasjast meedias esmakordselt rääkides.

Arstliku eksimuse tõttu pöördumatu tervisekahjustuse saanud, viis aastat üliraske ajukahjustusega last hooldanud ja tema surma üle elanud Eve ütles Linnalehele, et teole ja selle tagajärgedele keskendumine on vajalik, et Eesti arstiabisse tekiks kvaliteedisüsteem, mille abil kahandada tulevikus absoluutse miinimumini juhustest ja juhuslikkusest tekkivaid vigu.

«Nagu minu ja mu surnud lapse elu on saanud aineseks selle muutumisprotsessi keerulisel teel, nii tuleb ka juhtumiga seotud sünnitusarstil leppida, et temal on mängida siin oma roll,» lausus ta.

Naine märkis, et isegi kui eksimine on inimlik, pole inimlik see, et haiglauksest pärast toimunut välja astudes muutus kogu esile kutsutud õnnetus vaid nende perekonna vastutusalaks. «Vaid meie kohustuseks sai elada selle lapse elu kuni tema surmani,» ütles ta ajalehele.

Pärnu maakohus mõistis teisipäeval Pärnu naistearsti Carmen Heinväli süüdi sünnitajale ja imikule ettevaatamatusest raske tervisekahjustuse tekitamises ning karistas teda üheaastase tingimisi vangistusega. Ühtlasi rahuldas kohus kannatanu tsiviilhagid ning mõistis Pärnu haiglalt varalise kahju eest välja 3330 ja mittevaralise kahju eest 20 000 eurot.

Süüdistuse järgi jättis Heinväli Pärnu haigla naiste ja laste kliinikus valvearstina tööl olles õigeaegselt osutamata sünnitusabi, mistõttu tekkisid nii emal kui lapsel rasked tervisekahjustused. Heinväli kaitsja hinnangul tulnuks naine õigeks mõista kuriteokoosseisu puudumise tõttu tema tegevuses.

Kohus arutas Heinväli süüasja uuesti riigikohtu otsusel, kuna kriminaalasja varasemal menetlemisel oli toimunud mitmeid olulisi rikkumisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles