Andrus Ansip: 959 988 000 000

Andrus Ansip
, Eesti peaminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kaheteistkümnekohaline summa eurodes tundub Eesti kontekstis üsna ulmeline. See, umbes 150 Eesti riigieelarve kogumahuga võrreldav summa on Euroopa Liidu (EL) järgmise seitsme aasta eelarve suurus, milles me ELi riigi- või valitsusjuhtidega eile pärastlõunal pärast terve ööpäeva kestnud läbirääkimisi kokku leppisime. Kuigi lõplikuks kokkuleppeks on vaja veel ka Euroopa Parlamendi heakskiitu, võib olla kindel, et läbirääkimistel parlamendiga maht enam ei vähene.

Selles summas kokkuleppimine ei olnud kaugeltki kerge. Kui ma 2005. aastal värske peaministrina eelarveläbirääkimisi pidasin, valitses Euroopas veel 2004. aasta õnnestunud laienemisest tulenev optimism. Majanduskasvul ei paistnud lõppu ning aastatuhande algus oli paljude meelest stardipauguks Euroopa «uuele tulemisele». Kuigi ka siis käis kibe vaidlus eelarve kogumahu üle, oli õhus tunda kevadet. Muidugi, lõppkokkuvõttes ei olnud ka toona kokkulepitud eelarve maht oluliselt suurem kui üks protsent Euroopa Liidu rahvuslikust tulust.

Kui tulla tagasi tänasesse päeva, siis nüüdsed läbirääkimised on langenud ajaperioodi, mil Euroopa poliitikat varjutab mitme liikmesriigi võlakriis, majanduslangus ning avaliku sektori kokkutõmbamine. Seetõttu ei ole üllatav, et järgneva perioodi ELi eelarve on esimest korda ühenduse ajaloos püsihindades väiksem kui eelmine. Raha on vähem ja seda loetakse palju hoolikamalt kui aastal 2005.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles