Anneli Ammas: laps teab paremini

Anneli Ammas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Ammas
Anneli Ammas Foto: SCANPIX

Kuulake lapsi, sest laps on parim ekspert, kuidas on olla laps, räägib tänases Postimehe AKs Norra laste aseombudsman. Täiskasvanud arvavad, et teavad alati paremini, mis on lapsele hea, aga see ei ole nii, on üle 20 aasta laste õiguste eest seisnud norralane veendunud.

«No kuulge, laps on laps ja teda kuulama jäädes võiks kõik söögikorrad päevas koosneda vaid jäätisest ja friikartulitest!» vaidleb suur osa lapsevanemaid. Nemad seal heaoluühiskonnas võivad mängida lapse kuulamise mängu, meil pole selleks ei aega ega raha.

Ei nad kuula seal Norras ka sugugi oma lapsi nii palju, kui õigusvahemehe kontoris unistatakse. Lahkuläinud vanemad saavad kohtus õiguse jagada laps kaheks, mispeale pannakse laps kahe vanema vahet lakkamatult pikki vahemaid läbima, et ikka mõlemad täiskasvanud oma õiguse kätte saaksid. Miks ei võiks laps oma vanas kodus elada ning hoopis vanemad kahe nädala kaupa reisida, küsib Norra laste õiguste kaitsja. Miks arvatakse, et lapsele võib niisuguse koti otsas elu õlgadele laduda, kui täiskasvanud peavad seda enda jaoks mõeldamatuks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles