Euroopas laieneb hobuselihaskandaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuseliha sisaldavate toodete tagasikutsumise kuulutus.
Hobuseliha sisaldavate toodete tagasikutsumise kuulutus. Foto: SCANPIX

Euroopas süveneb hobuselihaskandaal, Rumeenia teatas laupäeval juurdluse algatamisest veiselihas sisaldunud hobuseliha päritolu väljaselgitamiseks ning Suurbritannias kutsus toiduohutuse eest vastutav minister kokku kriisinõupidamise.

Külmutatud toiduainete tootja Findus algatas samuti uurimise ning teatas, et vahejuhtum ei ole inimlik eksitus. Skandaali keskmesse sattunud Prantsuse firma aga teatas, et annab rumeenlastest tarnijad kohtusse.

Briti võimud teatasid sel nädalal, et Finduse külmutatud veiselihalasanje sisaldas kuni 100-protsendiliselt hobuseliha ning hobuseliha leiti ka veiselihatoodetest Prantsusmaal ja Rootsis.

«See on vandenõu avalikkuse vastu. Sellise toote müümine veiselihana ning sellesse suure koguse hobuseliha lisamine on kuritegu,» ütles Briti keskkonna-, toiduohutuse ja maaeluküsimuste minister Owen Patterson laupäevasel kriisinõupidamisel.

Briti võimude teatel uurivad nad ka seda, kas toodetest leitud hobuseliha sisaldab veterinaarset ravimit, mis võib olla inimestele ohtlik.

Finduse veiselihalasanje ja veel kaks toodet, mida müüs üle-euroopaline kauplustekett Aldi, sisaldasid kontrollimisel kuni 100 protsenti hobuseliha.

Tooted valmistas Prantsuse firma Comigel, mis kasutas samuti Prantsusmaal baseeruva lihatöötlusfirma Spanghero tarnitud liha.

Spanghero teatas omakorda, et on saanud liha Rumeeniast Küprose kaudu.

Rumeenia põllumajandusministeerium teatas laupäeval uurimise algatamisest Prantsusmaale tarnitud liha suhtes.

«Kui selgub, et liha tuli Rumeeniast ning et seadust on rikutud, karistatakse süüdlasi,» lubas ministeerium avalduses, lisades, et liha päritolu tuleb siiski tõestada.

Findus teatas Londonis laupäeval, et hobuseliha sisaldanud tooted võisid Suurbritannias müügil olla juba alates 2012. aasta augustist.

Lasanjeskandaal järgnes hobuseliha sisaldanud veiseburgerite avastamisele eelmisel kuul Suurbritannias ja Iirimaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles